Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Stenholm Halmstad Tel. 070-6305848 This is a mailto link

Klubbpresentation: Sotefjordens SS

02 MAJ 2018 10:20
I en artikelserie fram till den första deltävlingen i Allsvenskan Segling 2018 presenterar klubbarna sig. Sotefjordens Segelsällskap har varit med sedan starten 2015 och effekten av Allsvenskan har verkligen satt spår i klubbens verksamhet.
  • Skapad: 02 MAJ 2018 10:20

Sotefjordens Segelsällskap (SFS) är en aktiv klubb med åretruntverksamhet, vi har knappt 300 medlemmar och bas på Lilla Gåsholmen i Hunnebostrand. Vi har fokus på både juniorer och vuxensegling och ser en stor dynamik i att prioritera båda grupperna för klubbens utveckling.

SFS bedriver tränings- och tävlingsverksamhet för vuxna, ungdomar och barn, för nybörjare
och tävlingsseglare i ett antal båttyper, både jollar och kölbåtar.
Vi har en stor seglarskola och utbildar ca 100 elever varje år.

Klubben har varit med sedan starten av Allsvenskan och ser fram emot en fjärde säsong. 

Hur har det gått tidigare säsonger?
2015 kom vi 11:a, 2016 14 och förra året kom vi 7:a.
Första säsongen jobbade vi med ett resultatinriktat mål, där vi satte en målsättning att vara på den övre halvan. Vi var en ung och liten trupp som hade mycket att lära. Utan tidigare erfarenhet av J/70 hittade vi snabbt rätt i manövrar besättningsarbetet som blev vårt starkaste kort.

Andra säsongen gjorde vi en bredare satsning för att få med fler medlemsgrupper i projektet. Inte minst ungdomar och vuxna med begränsad erfarenhet av kappsegling fick chansen.
Inför fjolåret förstärkte vi truppen med några riktigt rutinerade och skarpa seglare, vilket bland annat resulterade i seger i den avslutande deltävlingen på Gottskär.

Varför satsar ni på Allsvenskan? 
SFS nyttjar Allsvenskan som plattform för klubbutveckling, kunskapsöverföring och en bredare verksamhet. Vi hoppas projektet på sikt ska lyfta tävlingsverksamheten och fostra fler tävlingsseglare i regionen samtidigt som vi försvarar Bohusläns färger.

Inför första säsongen ville vi ta ytterligare ett steg i klubbens utveckling när verksamheten på hemmaplan växt kraftigt under några år. Med Allsvenskan fick vi en språngbräda ut till en större kappseglingsarena.

Hur jobbar ni med ert Allsvenska lag i klubben?
Vi har en projektgrupp som sköter lagsammansättning, träning, sponsorer och J/70:n.

Vilka effekter av ert deltagande i Allsvenskan kan ni se inom klubben?
-SFS Sail-Week Skapades som en spinoff på Allsvenskan för att tillgängliggöra ett publikvänligt modernt koncept av segling i Hunnebostrand. Under fyra dagar arrangerar vi tävlingar och event där vi marknadsför SFS verksamhet och knyter kontakter med det lokala näringslivet och sponsorer.

-Synlighet SFS som klubb har växt i kommunen och bland allmänheten med hjälp av lokaltidningar, sociala medier, mässor m.m.

-Nya medlemmar Tidigare aktiva medlemmar har återvänt och bidragit till klubbens verksamhet.

-Egen J/70 De kommande två säsongerna har vi fått möjligheten att disponera en ny J/70 för träning och tävling för klubbens medlemmar, även utanför Allsvenskan.

Har ni märkt någon skillnad i mediabevakning sedan ni kom med i Allsvenskan?
Absolut, vi har fått större uppmärksamhet i lokalpress genom de artiklar som publicerats. Vi har också satt SFS klubblogga på kartan i seglarsverige igen.

Vilket är ert mål inför säsongen 2018?
Vi vill etablera oss på den övre halvan och skapa ett lag som kan prestera jämnare segling sett över fyra deltävlingar.

Hur tränar och förbereder ni er inför säsongen?
Vi kommer träna med truppen i stort sett varje vecka fram till första deltävlingen i Malmö. Med egen båt har vi bättre möjligheter till mer och flexiblare träning både i Hunnebo och på andra orter.

Finns det någon i laget som ni särskilt vill lyfta fram?
Vi är ett team där allas insats gör oss starkare, allt från seglarna på vattnet till de som jobbar runtomkring med olika projekt som är kopplade till Allsvenskan och J/70 segling.

Skribent: Isabelle Lindsten
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info