Hoppa till sidans innehåll

Ekoln Segelklubb var snabbast

22 NOV 2016 14:42
Allsvenskan Segling har varit lätt att följa för publiken. Dels på plats, dels via den nya tekniken SAP Sailing Analytics. Där finns all information om hur lagen seglat in i minsta detalj, till stor glädje för både seglare och supportrar.
  • Skapad: 22 NOV 2016 14:42

Så nu när Allsvenskan Segling 2016 är avgjord och det är utvärderingstider så passade vi på att ta fram lite statisk ifrån året. Klicka här för att se vilken klubb som seglat snabbt, kortast eller startat bäst.

Målet med denna nya teknik är att nå ut till en ännu större publik och göra det möjligt att enkelt följa de spännande momenten till sjöss. Den digitala tekniken skapar nya möjligheter att bearbeta mycket stora datamängder vilket på lite sikt kommer att göra relevant information mer tillgänglig för fler. Dessutom vill man göra det smidigare för media och kommentatorer att följa tävlingarna med hjälp av visualiserad realtidsinformation och analyser.

Exempel på hur digital teknik används i Allsvenskan Segling 2016:

  • Jämförande statistik mellan olika lag och båtar visar hastighet mot nästa märke och hur många manövrar medverkande gör på banan. Vilket lag seglar kortaste vägen?  
  • Seglarna kan gå ner på detaljnivå i analyserna av sina egna delseglingar. Varför gjorde vi ett dåligt resultat i den här seglingen? Hur skiljde sig vårt vägval mot den vinnande båten?
  • Systemet ger med hjälp av GPS-sändare och grafik ett tydligt fågelperspektiv. Det gör det betydligt enklare att få en snabb överblick, särskilt för den som inte har stora förkunskaper om segling. 

Om Allsvenskan Segling
Allsvenskan Segling blev direkt en succé när den lanserades 2015. Under fyra deltävlingar i år 2016 har 18 klubbar gjort upp om titeln Svenska Seglings bästa kappseglingsklubb. Förutom den titeln så stod även också en startplats i Sailing Champions League på spel.

Så här fungerar SAP Sailing Analytics
Segelbåtarna utrustas med sensorer som tillsammans med GPS-data och andra utplacerade mätinstrument ger seglarna värdefull information om t.ex. placering, genomsnittshastighet, tillryggalagd distans, och vunnen eller förlorad tid per delsegling. All information analyseras och visualiseras direkt och gör att seglarna kan finslipa sin strategi och sitt teamarbete inför nästa delsegling. Samtidigt används informationen för att göra sporten mer levande för fans, åskådare, media och kommentatorer. Alla kan följa de annars osynliga händelserna ute på havet via översikter i realtid, 3D-visualiseringar och statistik – både på mobilen och på skärmar. 

Skribent: Theres Wolgast
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info