Hoppa till sidans innehåll

Division 1


2019-06-27 Division 1 pausad 2019
Tyvärr har intresset för att arrangera och delta på Division 1 runt om i landet varit litet. Detta gör att Svenska Seglarförbundet pausar Division 1 för säsongen 2019. Nu inleds istället en utvärderings- och utvecklingsperiod för att se hur kvalet till Allsvenskan ska se ut i framtiden. Vid frågor och förslag vänligen kontakta Isabelle Lindsten, kappseglingsansvarig på SSF, This is a mailto link.  

Svenska Seglarförbundets vision lyder: Svensk segling – tillgänglig för alla. Det ska vara enkelt och lätt att segla och kappsegla. Allsvenskan Segling har ett lättillgängligt format där klubbarna kappseglar i tillhandahållna båtar. Nu vill Svenska Seglarförbundet göra det möjligt för fler klubbar att vara en del av Allsvenskan Segling och därmed inspirera till mer segling i klubbarna genom ett enkelt format.

Upplägg för division 1
Sverige delas in i fyra delar, norr, syd, ost och väst. I var och en av dessa regioner arrangeras två deltävlingar per år. Arrangörsklubbar får guidelines för genomförandet och mall för kappseglingsschema av SSF, men SSF är inte på plats för att genomföra evenemanget. Anmälningsförfarandet sker via arrangörsklubb och deltagare betalar också anmälningsavgift till arrangörsklubben. Efter de två eventen tas en resultatlista fram, vinnaren i den sammanställda resultatlistan i vardera regionen får en plats i Allsvenskan nästkommande år. Därmed kommer fyra nya klubbar in i Allsvenskan varje år och fyra klubbar halkar ned till division 1.

Båtar
Valet av båttyp för deltävlingen görs av arrangörsklubben, så länge båtarna är likvärdiga i skicket och kräver minst två personer i besättningen. Därmed kan antalet i besättningen variera mellan de olika deltävlingarna och de olika regionerna. Antalet båtar avgörs av hur många lag som är anmälda till division 1 i vardera regionen, dock är minsta antalet tillhandahållna båtar tre och max sex stycken. Minsta antalet lag på en deltävling är tre och max 18.

Kappseglingsformat
Formatet på själva kappseglingen är liknande Allsvenskans. Korta race (12 – 15 minuter) på en bana nära land. Direktdömning kommer att tillämpas och vår förhoppning är att detta blir ett bra tillfälle att utbilda fler domare i klubbarna. För att tiden på vattnet ska vara så effektiv som möjligt rekommenderas besättningsbyte på vattnet. Tävlingen genomförs under två dagar. Lagen ska få segla minst tre race vardera per dag.   

Klubblagen
Personerna i laget ska vara medlemmar i den klubb de tävlar för. Klubblaget får bestå av minst fyra personer och har ingen begränsning uppåt. Besättningen kan fritt varieras mellan dessa personer under deltävlingen. Inga krav ställs på kön eller ungdom i laget (vilket är krav i Allsvenskan) dock är detta en stark rekommendation från SSF då vi tror på att formatet med landnära kappsegling i tillhandahållna båtar skapar tillgänglighet för fler medlemmar i klubben, framförallt för ungdomar och kvinnor. Vi ser en mycket positiv utveckling av detta i de Allsvenska klubbarna och det vill vi fortsätta att uppmuntra till.  

Regioner
De fyra regionerna består av ett antal geografiskt närliggande distrikt.
Region Norr: Norrbotten, Västerbotten, Mellannorrland, Dalarna
Region Ost: Uppland/Gästrikland, Stockholm, Västmanland, Södermanland, Gotland
Väst: Örebro, Värmland/Västergötland, Västkusten
Syd: Östergötland, Småland, Blekinge, Skåne

Datum och platser finns publicerade här.

Division 1 möjliggörs av:

Framåt för fler i rörelse

Uppdaterad: 10 JUL 2018 16:43 Skribent: Isabelle Lindsten
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info

segling-ad