Hoppa till sidans innehåll

Utbildning på distans

13 APR 2020 09:34
I tider när man inte kan eller får samlas i grupper så är utbildning på distans, via nätet, ett bra alternativ. Eller när deltagarna är spridda över hela landet och det inte är vare sig miljömässigt eller ekonomisk hållbart att resa långa sträckor.
  • Uppdaterad: 13 APR 2020 09:34

I början av april arrangerade GKSS ”Seglingens ledarskap grund”. Kursen är en webbutbildning från början och anpassad för just detta. I GKSS fall var 13 instruktörer anmälda och utbildningen leddes av Axel Krantz Vesterberg.

- Det passade bra att vi hade utbildningen på det här sättet eftersom jag själv var hemma och lite sjuk. Jag vet inte exakt vad jag hade, mer än att jag var förkyld, berättar Axel och fortsätter:

- Vår plattform var Microsoft Teams och till våra grupparbeten använde vi WhatsApp. Eftersom det var första gången jag gjorde det här så var det svårt att veta hur det skulle fungera. Därför såg jag till att alla kunde logga in i god tid innan vi skulle börja och det var bra och alla kom in som de skulle.

Tidigare på morgonen hade Axel förberett och skapat mindre WhatsApp-grupper. Under utbildningen fick sedan en i gruppen ansvar för att ringa upp de andra gruppdeltagarna. Därefter kunde de mindre grupperna ”diskutera” i tio minuter för att sedan återvända till det stora mötesrummet, där utbildningen fortsatte med redovisning.

Själva utbildningen tog cirka sju timmar. Efter varje kapitel hade Axel lagt in 10 minuters paus och mitt på dagen var det ett lunchbreak på 45 minuter.

- Allting fungerade verkligen bra. Men jag kan ändå känna att det inte blir riktigt lika bra interaktion som vid ett fysiskt möte och det är ju trevligare att träffas. Och kanske fungerar kontrollen inte lika bra. Samtidigt finns det nog några som har lättare att tala inför en skärm än inför en grupp. För andra är det tvärtom. Men i den rådande situationen är det här en mycket bra lösning.

Axel är nöjd med tekniken och han är också glad att han såg till att det fanns bra med tid för inloggning och uppstart.

- Så här i efterhand känner jag att det viktigaste är att ha bra lathundar och tydliga instruktioner. Och att man testar allt innan – kanske på sina klubbkamrater/kollegor. För det är givetvis viktigt att alla kan interagera, säger Axel.

Svenska Seglarförbundets tips om digital utbildning
(Har du frågor om utbildning - kontakta utbildningskoordinator Jenny Axhede This is a mailto link)

Svenska Seglarförbundet har två mycket populära webbutbildningar. Seglingens ledarskap grund som riktar sig till den som vill vara aktiv som ledare inom seglingen och även för förälderar. Grundkurs kappseglingsregler passar allt från nybörjare till elitseglare och som exempel har landslagsseglarna precis gjort kursen.

Båda dessa kurser har ett detaljerat Lärgruppsmaterial som gör det enkelt för att genomföra kursen tillsammans i ett digitalt mötesrum med klubben. Man kan med fördel söka utbildningsmedel från klubbens lokala SISU avdelning.

Tips för bra digitala möten från SISU
Verktyg för digitala möten

Checklista digitala möten & livesändningar

Seglingens utbildningsportal
Här hittar du Seglingens utbildningsportal där alla webbutbildningar är samlade

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info