Hoppa till sidans innehåll

Succé när regionkvalen arrangerades lokalt

22 JUN 2020 11:55
Årets regionkval i Optimistjolle liknade inget annat. Istället för att samlas på några få orter, som brukligt är, arrangerades en mängd lokala klubbseglingar runt om i landet – med rekordmånga deltagare och i strålande solsken nästan överallt.
  • Uppdaterad: 22 JUN 2020 11:55

Bild. Långedrags SS tog titeln ”Kreativaste klubb” för sitt Hawaiitema som innebar obligatorisk utklädnad för alla seglare.  Foto: Långedrags SS

- Det har varit väldigt många positiva kommentarer om hur vi valde att genomföra regionkvalet i dessa tider. Framför allt har många av de lite mindre klubbarna, som normalt inte deltar, tagit det här till sig. Föräldrar, tränare och hela klubben har varit väldigt aktiva, berättar Erik Engström, ordförande i Optimistjolleförbundet.

Totalt deltog 202 seglare från 28 klubbar. Det kan jämföras med 2019 då cirka 165 seglare deltog i traditionella regionkval. Men när Coronapandemin inte uppmuntrar till långa resor och stora folksamlingar och ”vanliga” regionval inte gick att arrangera, så växer kreativiteten och idérikedomen.

- Det fanns väldigt många kreativa idéer runt om i landet. Långedrag körde ett Hawaiitema och i Hjuvik kallade de sig ”Pirates of Hjuvik”. JKV i Västerås valde att livestreama sina tävlingar, säger Erik Engström.

Tävlingar i udda grenar
Även om regionkvalen inte var sig riktigt lika så tävlades det givetvis också. Men det tävlades i de något udda grenarna som ”Slag per minut”, ”Snabbast 720” och ”Race”. Men även ”Bästa evenemang” och ”Kreativaste klubb” utsågs.

Långedrags SS tog titeln ”Kreativaste klubb” för sitt Hawaiitema som innebar obligatorisk utklädnad för alla seglare som i sin tur resulterade i många härliga och färgglada bilder i sociala medier.

"Bästa evenemang" gick till fyra klubbar från tre olika landskap, närmare bestämt Karlskrona Jolleklubb (KJK), Karlskrona Segelsällskap (KNSS), Edenryds Båtklubb (EBK) och Växjö Kappseglingsklubb (VKSK), från Småland, Blekinge och Skåne.

- Det senare är något som jag personligen tycker är kul och precis det vi hade hoppats på. Det vill säga att mindre klubbar, som vanligen inte har seglare på regionkval, engagerar sig, säger Erik.

Det genomfördes också många andra fina evenemang. Exempelvis hade Ölmanäs och Kaparen ett trevligt initiativ som gick ut på att segla mellan klubbarna. I Skåne slog sig klubbarna samman och körde ett regionkval hos BOJK. Flera av deltagarna tog sig dit vattenvägen för att säkerställa att evenemanget genomfördes på ett ”coronasäkert” sätt.

- Med tanke på det positiva utfallet runt om i landet så är det här ett koncept vi kommer undersöka möjligheterna för till nästa år, även om det då kanske blir en separat aktivitet och inte just i förbindelse med regionkvalet, säger Erik Engström.

Läs mer på https://www.svensksegling.se/Klassforbundssidor1/Optimistjolleforbundet/

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info