Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jesus Renedo/Sailing Energy/World Sailing

Seglargymnasium för foilande klasser startar i Vellinge

05 MAJ 2020 12:46
Svenska Seglarförbundet satsar nu ännu mer på framtidens elitseglare. I samarbete med Sundsgymnasiet i Vellinge startas en utbildning med inriktning på klasser med foilande båtar och brädor.
  • Skapad: 05 MAJ 2020 12:46

Bild: Windfoil en av de nya OS-klasserna till 2024. Foto: Jesus Renedo

Den nya satsningen betyder att Sundsgymnasiet kan bli en plantskola för framtida svenska OS-medaljörer, då fyra av tio OS-discipliner kommer att vara foilande redan till OS i Paris 2024.

Åtta platser till hösten 2021
Sundsgymnasiet är ett så kallat NIU (nationell idrottsutbildning = regionalt idrottsgymnasium) för ridsport och för golf. Från hösten 2021 kommer här också att finnas åtta platser för unga seglare som vill satsa på någon av de foilande disciplinerna. Därefter ska man ta in ytterligare åtta elever per år i totalt tre år. 

- Vi tror att Kitefoil och Windfoil kommer att spela en stor roll i seglingens framtid och vi är väldigt glada att Sundsgymnasium och Vellinge kommun hjälper oss i vår satsning på dessa klasser, säger förbundskapten Magnus Grävare och får medhåll från olympiskt håll:

- Det är väldigt positivt att seglingen tar ett nytt steg och etablerar sig på en ny ort, i en ny disciplin. I Vellinge finns de bästa förutsättningarna och jag tror det kommer att attrahera många unga. Jag hoppas också att vi kan bygga vidare postgymnasialt. Nu får vi en bra grund som kan ge inspiration och utveckling. Som jag ser det är det här ett första steg i utvecklingen av en ny verksamhet, säger Peter Reinebo, verksamhetschef för Sveriges Olympiska Kommitté.

Fler möjligheter att kombinera gymnasiestudier med segling
Med ett regionalt seglargymnasium i Vellinge breddar Svenska Seglarförbundet sitt erbjudande för ungdomar som vill satsa på elitidrott utan att kompromissa bort sina studier. Och som vill satsa på discipliner som kommer att spela en stor roll i framtiden. Seglarförbundet följer därmed sin vision ”Segling – tillgänglig för alla”. Idag finns två Riksidrottsgymnasier som har riksintag (Motala och Lerum) och ett NIU i Varberg (vindsurfing) som nu kompletteras med ytterligare ett NIU med foilande profil i Vellinge. 

- Det blir en positiv injektion för vår skola att få hit framtidens segling. Med vår rutin från två andra individuella idrotter får vi nu ett tredje ben vilket gör att vi står ännu mer stadigt. Våra elever kommer att ha stor nytta av varandra då de läser det teoretiska och de sportsliga ämnena, tillsammans i samma klass, som exempelvis fysträning, mental träning och andra ämnen som är gemensamma för elitidrottare, säger Jonas Frankel, rektor Sundsgymnasiet och fortsätter:

- Det känns kul att vi kan nyttja de goda förutsättningarna som finns inom kommunen alltifrån väder och vind till samarbetet med näringslivet. Vi har även mycket bra samarbete med grundskolorna i regionen som ger oss bra förutsättningar att fylla på underifrån. Vi kommer givetvis även att välkomna elever från andra delar av landet att söka hit.

Från vänster; Josef Holmqvist, biträdande rektor Sundsgymnasiet, Cecilia Jonsson, SWE Sailing Team, Emil Järudd, SWE Sailing Team, Fredrik Bergström, SWE Sailing Team, Victor Bergström, coach, Lovisa Karlsson, SWE Sailing Team, Olivia Bergström, SWE Sailing Team, Anton Dahlberg, SWE Sailing Team, Martin Strandberg, coach, Jonas Frankel, rektor Sundsgymnasiet.

Även från lokalpolitiskt håll är man glad över segelsatsningen på Sundsgymnasiet:

- För Vellinge Kommun innebär det att vi breddar vår idrottsutbildning på Sundsgymnasiet och kappsegling passar bra in i vårt utbildningskoncept, där vi möjliggör för eleverna att både satsa på sin sport och få en utbildning av hög kvalitet. Segling är en viktig och central del av förenings- och idrottslivet i kommunen. Och vi har mycket bra vindförhållanden för träning och tävling, inte minst för de här nya disciplinerna, säger Gustav Schyllert (M), ordförande i utbildningsnämnden i Vellinge Kommun.

Svenska Seglarförbundets nuvarande seglargymnasier (länkar):
Riksidrottsgymnasiet Lerum
Riksidrottsgymnasiet Motala
NIU i Varberg

Fakta segling i OS
Segling är en av Sveriges mest framgångsrika idrotter när det kommer till olympiska medaljer. Totalt har det blivit 35 svenska OS-medaljer i segling vilket placerar Sverige på fjärde plats i världen. Bara USA, Storbritannien och Frankrike har vunnit fler. Sverige är också framgångsrikt i modern tid och vann medaljer i samtliga fem sommar-OS mellan 1996 och 2012.

Till sommar-OS i Paris 2024 blir det tio kappseglingsklasser – varav fem är nya på det olympiska programmet. Det blir tre herrklasser, tre damklasser och fyra mixade. Och av dessa tio klasser blir det fyra foilande discipliner:

Windfoil herr – En entyps foilande windsurfer.
Windfoil dam – Samma som för herrarna, men en kvm mindre segelyta.
Kite foil – Kite med foil på brädan. Disciplinen är en mixedstafett i OS.
Nacra 17 – Mixed, foiling katamaran.

För mer information kontakta Mats Olsson mats@ssf eller 070 – 633 6130.

Skribent: Mats Olsson 

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info