Hoppa till sidans innehåll
Foto: Cate Brown

Fia har hoppet kvar om Paralympics 2028

07 JUN 2022 12:12
Fia Fjelddahl deltog i Paralympics 2016 i Rio som yngsta deltagare, bara 17 år gammal. Sen försvann segling från det Paralympiska programmet. Det är fortfarande oklart kring 2028. "Jag kan inte ge upp nu. Jag måste kämpa för det" säger Fia.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2022 12:12

Vi börjar i nuet – vad gör du?
Jag pluggar till civilingenjör andra året av fem med fokus på klimatomställning i samhället. Det är ett brett område såklart men jag drömmer om att kunna applicera det på omställning inom seglingsvärlden. Parasegling och 2.4mR är det jag satsar på, men jag gör inhopp i olika besättningsbåtar som J70. I tvåfyran är jag ju helt själv och det är roligt att segla flermansbåtar. Jag lär mig mycket av att segla med andra vilket ger mig nya perspektiv. Men i dessa båtar känner jag ju av mitt rörelsehinder vilket ibland är begränsande såklart.

Du var nyligen på Para-EM & EM i 2.4mR i Quiberon, Frankrike – hur gick det?
Jag blev 6:a på Para-EM och 9:a totalt. När jag är uppe i toppen, håller jag samma fart. Men när jag hamnar längre ner i fältet tappar jag höjd och fart. Jag seglar inte lika bra när jag inte helt kan välja mitt eget spår. Men jag hade stor hjälp av att ha Marcus Jenkingsson med som coach och han kunde ge mig input och perspektiv utifrån vilket var väldigt värdefullt. 

Det har ju varit en uppförsbacke när seglingen försvann från Paralympics – hur har du tacklat den?
När Paralympics försvann hade jag mycket svårare att motivera mig. Så länge jag gick kvar på seglargymnasiet funkade det då jag fick träning och sparring där. Samtidigt var det först när jag började segla tvåfyran som jag insåg att jag kan bli riktigt duktig på segling då det då inte handlar om mina fysiska förutsättningar utan bara hur bra jag seglar.  Just nu kan jag fokusera mer på studierna och oavsett vilket beslut det blir har jag ju en utbildning i bagaget vilket känns bra.

Du är ju ett av affischnamnen för kampanjen ”Back the bid” för att få tillbaka segling i Paralympics. Beslut tas i januari. Vilka är chanserna?
Segling tillgänglig för alla och hur det fungerar i olika länder i världen är en fråga om ekonomiska förutsättningar tyvärr. Det kostar att segla och många länder har inte råd. Det blir då för få länder som deltar vilket är avgörande för seglingens möjligheter att vara med i Paralympics. Jag hoppas såklart att det blir av 2028 och att jag får delta där. Jag kan inte ge upp nu. Jag måste kämpa för det och även om det inte blir så är det fortfarande en stor frihet med segling även för oss med rörelsehinder. Kanske blir mitt fokus mer då att hjälpa paraseglingen i Sverige och att bidra till att vi kan nå ut till fler och ge fler chans att segla.

Du är en uppskattad inspiratör och tränare, vad vill du ge för råd till klubbar som vill inkludera paraseglare i sin verksamhet?
Mitt råd är att det faktiskt inte är så himla krångligt. Börja i liten skala och låna en Hansa 303 som man seglar två i och berätta att ni har en plats på seglarskolan för en deltagare med funktionsnedsättning. Bara att få vara med är viktigt och barn med funktionsnedsättning vill göra det som alla andra barn gör.  Kanske behövs det bara en extra ledare som hjälper till för att det ska fungera, avslutar Fia Fjelddahl.

Meriter:
2016 Deltagare i Paralympics Rio som yngsta deltagare 17 år
2019 VM-brons i 2.4mR öppet seniormästerskap (91 deltagare från 15 länder)
2020 Årets kvinnliga paraidrottare, Parasportgalan
2020 VM-Silver  i S/V14  Inkluderande segling (en med funktionsnedsättning/en utan)


Fia tog VM-silver i inkluderande VM tillsammans med Marcus Jenkinsson där man har en person med funktionsnedsättning och en utan. Foto: Mats Olsson.
Fia är mycket aktiv som tränare i olika klubbar. Här i hemmaklubben Lerums SS. Foto:Parasport Sverige.


Fia är en av frontfigurerna för att få segling tillbaka till Paralyumpics 2028.


Fia som ledar på Svenska SEglarförbundets Parainstruktörs kurs 2022 i SS Kaparen. Foto: Sara Karlström Forsman.

Skribent: Marit  Söderström
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info