Hoppa till sidans innehåll

Anpassning och engagemang i KBS

25 MAJ 2020 18:15
Säsongen 2020 blev allt annat än vad Jolleseglarna i Kvarnvikens Båtklubbs hoppats på när Covid-19 slog till. Ledaren Björn Weck berättar hur klubben jobbar för att kunna fortsätta erbjuda attraktiv och trygg seglingsverksamhet i coronatider.
  • Uppdaterad: 25 MAJ 2020 18:15

Denna vår blev inte som någon tänkt sig. 2020 var året då den isfria vinterns seglingsmöjligheter på Mälaren skulle ge utdelning. Seglarnas gemensamma fysträning på utomhusgym och i olika grenar, trimmade seglare och båtar med ny garderob. Allt för att starta säsongen med lite bättre självförtroende och ha lite roligare på regattorna. Covid-19 ändrade allt.   

Enmans jollesegling är som tur är en är sport man bör hålla minst 2 meter mellan seglarna för att inte skapa problem oavsett smittorisker. Segling är i många avseenden en Corona(o)vänlig sport till sjöss men utmaningen finns i land då stora evenemang samlar stora mängder människor. Gränsen om 50 personer har effektivt tömt kalenderns nyligen fullbokade helger på samma sätt som flygplatsterminalerna. På KBS, med hemmahamn i östra Mälaren, sker den mesta verksamheten redan utomhus på grund av begränsade föreningslokaler så anpassningen till restriktionerna gick blixtsnabbt. Ombyte utomhus eller hemma, alla genomgångar utomhus och nya rengöringsrutiner. Det märktes knappt.

Sommarens seglarskolor anpassas i antal personer på hamnplanen för att säkra avstånd och hygien. Att föräldrar avvaktar med att boka sommaraktiviteter i Bromma där många skolor håller stängt märks tydligt i år. Alla klubbar som är vana att arrangera regattor och läger och planerar sin ekonomi kring dessa inkomster kommer att få ett tufft år. Det märks redan. KBS Jolleseglarna är en relativt ung klubb med begränsade resurser men vilja som en tonåring. Klubben har dubblerat sina aktiva seglare de senaste fem åren p.g.a. ett fantastiskt föräldraengagemang och sina seglare som växer upp inom klubben och tidigt blir en del av organisationen. Med tydliga karriärvägar inom seglarskoleverksamheten från 14 år, möjlighet att vara hjälptränare i nybörjargrupperna och synliga förebilder för de yngsta är gemenskapen stark i grunden. Skjutsande föräldrar blir kvar när barnen lämnat hamnen för att laga, förnya och förbättra utrustning och lokaler. När Garda, Hjuvik och andra läger ställdes in bestämdes direkt att segla alla 10 dagar på hemmaplan under påskveckan. E-jolle och två optimistgrupper samlades under veckan med en avslutande miniregatta på söndagen tillsammans med ett par seglare från grannklubbar.

Helgen efter påsk anordnades ett, till antalet deltagare, reducerat regionläger på KBS med klasstränaren i optimist Oscar Pantzare. På samma gång fick fyra nybakade tränare, nivå Blå, sin praktik. Tolv timmar före lägret skulle starta upptäcktes att fyra coachbåtar stulits och saknades i hamnen. I dessa tider av begränsningar och oro är det fantastiskt att konstatera att det vid lägerstarten på morgonen fanns fyra lånade båtar på plats från föräldrar som tillfällig ersättning. Samtidigt spreds ryktet om de saknade på sociala medier och på eftermiddagen den första lägerdagen var alla fyra båtar tillbaka men utan motorer.

Den anpassning och engagemang som finns i svenskt föreningsliv hittar vägar genom begränsningarna. I väntan på att de stora arrangemangen ska återkomma träder nya krafter fram och skapar extra träningsdagar, lokala regattor och nya klubbsamarbeten med möjligheter mitt i krisen som kommer att bestå långt därefter.

Björn Weck – KBS Jolle

Skribent: Björn Weck

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info