Hoppa till sidans innehåll

Tjejläger på Marstrand fick avsluta sommarlovet

25 AUG 2020 09:35
Sista veckan på sommarlovet hade inte kunnat bjuda på ett härligare väder för de lasertjejer som under tre dagar intog Marstrand. Utveckling, sammanhållning och nya bekantskaper blev några av orden som fick beskriva de fina dagarna.
  • Uppdaterad: 25 AUG 2020 09:35

Bild: 4.7-tjejerna tränar på ett soligt Marstrand. Foto: Julia Carlsson

Varje år håller Svenska Seglerförbundet (SSF) Juniortjejträffen där upp emot 70 juniortjejer under en helg i januari/februari träffas för inspiration och utveckling. Att även ha ett seglingsläger enbart för tjejer har under en tid efterfrågats. Optimistjolleförbundet har tidigare år erbjudit läger enbart för tjejer, bl.a. ett som landslagstjejerna Olivia Bergström och Lovisa Karlsson hållit i, något som varit mycket uppskattat och välbesökt.

Julia Carlsson, laserradialseglare med bland annat UVM-guld i Radial på sitt cv och med många års coacherfarenhet, ville skapa en motsvarighet för tjejer mellan 16-25 år. Tillsammans med Svenska Laserförbundet annordnade hon 12-14 augusti ett tredagarsläger för tjejer som seglar Laser Radial eller Laser 4.7. Till sin hjälp tog hon Nacraseglaren Cecilia Jonsson, som utöver sin OS-satsning i katamaran är ansvarig för juniorutveckling på SSF. Julia berättar entuasiastisk om de fina dagarna:

 -  Vilka dagar vi har haft på Marstrand! Strålande sol, fina lättvindsvindar och lysande utveckling hos seglarna. Jag ser redan fram emot nästa års upplaga. Vi valde att lägga fokus inte enbart på segling, utan även på aktiviteter runt omkring så som god mat, njuta av Marstrand på sommaren och möjligheter till att skapa nya bekantskaper. Aldrig har jag skådat en sådan utvecklingskurva hos några av de nya 4.7 seglarna vilket boostar en till att genomföra dessa typer av läger igen. Bra jobbat alla tjejer och tack för er positiva attityd och vilja att utvecklas. 

Syftet med lägret var, som Julia förklarade det, inte enbart att segla utan att skapa sammanhållning och ha gött häng vid sidan av seglingen. Att inspirera till fysisk träning, vikten av att äta hälsosam och näringsriktig mat för idrottande kroppar och visa på ett öppet klimat där man känner sig bekväm att ställa frågor var några andra fokusområden. Det hanns även med en båttur ut till Hamneskär och Paternoster för ett härligt kvällsdopp. För de tjejer som är nya i klassen fick de nu en chans att i lugn och ro lära sig grunderna och i sin takt utvecklas. De skapades utrymme för att ta upp frågor som berör enbart tjejer och inte killar som seglar eller idrottar.

 - Vi tror att det är viktigt för dessa unga tjejer att ha kvinnliga förebilder inom sin idrott. Förebilder som gjort resan och med sina erfarnheter kan hjälpa och vägleda nästa generations kvinnliga svenska elitseglare, säger Cecilia och Julia. 

 Frukost lasertjejläger Marstrand 2020, foto Julia Carlsson

Bild: Frukost serverad för få en bra start på dagen.

Foto: Julia Carlsson. 

Skribent: Cecilia Jonsson
Epost: Adressen Gömd

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info