Hoppa till sidans innehåll

Svenska juniorer tar plats på NM i IQ-foil

01 SEP 2020 16:17
När NM i windfoil seglades i danska Ringköbing i helgen vann Vidar Nyström, KSSS juniorklassen i IQ-foil och blev tia totalt där både svenska junior, youth och grand masterseglare deltog i samma start.
  • Uppdaterad: 01 SEP 2020 16:17

Bild: Det första Nordiska mästerskapet i nya OS-klassen IQ-foil attraherade många ungdomar från 15 år till 20+ som lär sig snabbt och seglar bra.

36 seglare deltog i NM i windfoil där de två klasserna Formula windsurfing Foil och IQ-Foil seglade tillsammans.

Formula Windsurfing Foil är en öppen klass där man får registrera bräda, bärplan och tre olika riggar från valfri tillverkare inför varje tävling medan IQ-Foil är en entypsklass där alla har exakt likadana brädor, riggar och bärplan. Mästerskapet hade deltagare från Danmark, Sverige och Norge.

Svenska juniorer seglade starkt i IQ-foil genom Vidar Nyström som efter bra starter och fin segling lyckades både säkra första platsen i juniorklassen i IQ-foil och kom tia i totalen.
Calle Lagerberg, KSSS kom också iväg fint i starterna och placerade sig sexa i youth klassen där
Hugo Sjöberg, Varberg blev åtta. Hugo deltog även i Slalomstegen som kördes på söndagen. Johanna Hjertberg, KSSS seglade hem en fin fjärdeplats i damklassen i IQ-foil.

- Det är oerhört kul att se alla ungdomar i åldrar från 15 till 20+ som precis börjat, lär sig snabbt och seglar oerhört bra. Det kan ju bero på att det är så kul och att känslan att segla på bärplan är så oerhört beroendeframkallande, säger Stefan Woxby, Svenska Windsurfingförbundet som själv tävlade i masterklassen i IQ-foil och blev 17:e totalt.

Kör ”funrace” om det blåser mindre än 5 m/s
I vanliga fall så startar man race i så lätta vindar som det går, redan i 4-5m/s men i Danmark så har man än så länge en vindgräns på 5 m/s medelvind. Blåser det mindre så kan man köra så kallade "funrace" som inte räknas in i resultatlistan.

Första dagen genomfördes sju race i ökande vindar från 5 till 10m/s varav sex räknades då det första racet hamnade i kategorin "funrace".

- Starterna var spännande då danskarna tillåter babordstarter vilket vi inte gjort i Sverige än då det rör sig om höga farter och en viss risk för kollisioner speciellt om det blåser lite mer och om en del deltagare är nya i klassen, säger Stefan Woxby.

Andra dagen blev det inga race på grund av för lite vind.

Prognosen för tredje dagen såg lovande ut med sol och vindar på 7-11m/s och då denna tävling även var NM för slalom (på fena) så planerade arrangörerna att köra just slalom. 

Det dröjde dock innan vinden infann sig. Ytterligare två windfoil race kunde genomföras innan man skickade i land seglarna för att byta till slalomsegling där man hann genomföra en slalomstege innan tiden för sista start rann ut.

Resultatlista

Skribent: Svenska Vindsurfingförbundet

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info