Riksidrottsuniversitet (RIU) och Elitidrottsvänliga lärosäten (EVL) ger elitidrottare en möjlighet att kunna kombinera träning och tävling med studier på högskola. För att kunna söka krävs ett intyg från Svenska Seglarförbundet.
-
-
Uppdaterad: 24 AUG 2020 16:25
Bild: Hanna Klinga som är gast i 49er FX besättningen Gross/Klinga är en av de landslagsseglare som kombinerar elitsegling med studier på RIU. Foto: SM-veckan
Årligen har Svenska Seglarförbundet drygt ett 20-tal elitseglare som studerar på RIU eller EVL och får på så sätt möjlighet att kombinera elitidrott med studier
.
-För att få ett RIU-intyg krävs att man är med i vårt landslag SWE Sailing team eller är en potentiell landslagsidrottare vilket innebär att man har en målsättning att nå landslaget och att man tränar och tävlar i en omfattning som kräver anpassning av sina studier. Varje ansökan bedöms individuellt, säger Marit Söderström Nord, RIU-ansvarig på Svenska Seglarförbundet.
Ansökan till RIU görs genom att fylla i ett RIU intyg och mejla in det till RIU-ansvarig
. Ansökan behandlas och intygen skrivs under och skickas sedan tillbaka till seglaren som kan visa upp det för sin kontaktperson.
Ladda ner RIU intyget/ansökan här.
Läs mer om RIU och EVL på rf.se.
RIU och EVL är ett resultat av ett utvecklingsarbete mellan Riksidrottsförbundet (RF), aktuella lärosäten samt olika specialidrottsförbund. De lärosäten i Sverige som har RIU under perioden 2018-2022 är kombinationen Högskolan Halmstad/Malmö universitet, kombinationen Gymnastik- och Idrottshögskolan/Kungliga Tekniska högskolan, kombinationen Göteborgs universitet/Chalmers Tekniska högskola, Mittuniversitetet och Umeå Universitet.
RIU och EVL innehåller fyra utvecklingsdelar:
- RF:s uttryckta behov av särskilda utbildningssatsningar
- Individuellt anpassade studier för elitidrottare
- Utvecklingsmiljö för elitidrottare
- Praktiknära elitidrottsforskning