Hoppa till sidans innehåll

Optimist för havet går i mål

25 SEP 2020 08:23
Fredagen 25 september plockar äventyraren Oskar Kihlborg skräp ur Riddarfjärden, från en optimistjolle byggd med just plastskräp. Segelturen är finalen i en treårig kampanj för att stoppa tillförsel av plast i haven.
  • Skapad: 25 SEP 2020 08:23

Projektet avslutas genom att Oskar Kihlborg seglar en av optimistjollarna runt Riddarfjärden och på vägen plockar upp skräp ur vattnet. Väl i hamn vid Stockholms Segelsällskap i Rålambshovsparken kommer jollen att överlämnas till Stockholms Segelsällskap, som under nästa år kommer att använda den i sin ungdomsverksamhet. Två andra jollar överlämnas under hösten till Segelsällskapet Delfinen i Vejbystrand respektive Göteborgs Kungliga Segelsällskap.

– Plast är det vanligaste skräpet i våra hav. Om vi inte gör något nu varnar forskare för att det kommer finnas mer plast än fisk i våra hav år 2050. Den enda lösningen är att vi slutar tillföra plast i havet, som är vår idrottsarena, säger Thomas Hansson- Mild, projektledare Optimist för havet.

Optimistjollen som äventyraren Oskar Kihlborg seglar har byggts med plastskräp som samlats in av frivilliga vid svenska kuster. Det treåriga projektet är ett samarbete mellan Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet. Syftet med kampanjen är att uppmärksamma den stora mängden plast i havet och problemen som följer med det.

– Som äventyrare har jag sett många av världens mest natursköna platser och har ett stort engagemang för Östersjön. Därför känns det viktigt att uppmärksamma ett av vår tids största miljöproblem – och roligt att få göra det genom att segla i en optimistjolle som är byggd av skräp, säger Oskar Kihlborg.
-Vi vill visa att det är möjligt att vända trenden. Därför känns det extra bra att de optimistjollar som byggts av plastskräp får ett fortsatt liv i barn- och ungdomsverksamheten ute i våra klubbar. Vi hoppas att de skall fortsätta väcka engagemang för vår vackra idrottsplats, våra hav och sjöar och för att stoppa nedskräpningen, säger Marie Björling Duell, förbundsdirektör på Svenska Seglarförbundet.

Skribent: Mats Olsson
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info