Hoppa till sidans innehåll

Inspiration och kunskap på foil-läger för ungdomar

19 AUG 2020 12:00
Foilande vindsurfingbrädor har gett många chansen att "flyga" i sommar och intresset har ökat under året. I helgen genomfördes ett ungdomsläger på KSSS för att inspirera till fortsatt utveckling.
  • Uppdaterad: 19 AUG 2020 11:22

Foto: Malcolm Hanes

Intresset för foilande brädor har tagit rejäl fart och ett träningsläger för racing med vindsurfing-foil (även kallat windfoil) för ungdomar genomfördes i helgen på KSSS. Fanny Baumann, klasstränare i Kona One (förbundets rekommenderade juniorbräda) och som i flera år elitsatsat i RS:X klassen, var ledare för lägret.
- Detta är femte året jag kör lägret och andra med foilande brädor. Jag har velat samla de ungdomar som satsar på vindsurfing men som ofta tränar själva och se till att de får träna ihop och utvecklas vidare varje år. Vi har haft ett intensivt program där seglarna fått möjlighet att jobba på alla de delar som krävs för att utvecklas till en bättre seglare. Allt från fys och träningsattityd till träningsdagbok, teknik och starter, säger Fanny Baumann.

Deltagare med olika bakgrund
Några av deltagarna hade vindsurfat några år och även tävlat medan andra var nya i klassen för i år. 

- Vidar Nyström provade foil förra året och har lagt ner mycket arbete och även tränat och tävlat utomlands vilket syntes under racen. Hugo Sjöberg har gått på Vindsurfinggymnasiet i Varberg och har nu bestämt sig för att satsa på foilande brädor och slalom, säger Fanny och fortsätter:

- Calle Lagerberg kommer senast från 29er och har hittat balansen på brädan väldigt bra. Efter lägret förra året har de flesta skaffat egen utrustning och tränat hemma under året, Johanna Hjertberg och Stina Torell var med förra året och har nu börjat få kontroll på foilen i fler vindar. Det är extremt roligt att se utvecklingen hos alla under lägret och framförallt att vi har roligt tillsammans och sätter nya mål som motiverar till mer träning under året.

Windfoil passar på Baggensfjärden
Två KSSS-seglare som deltog på lägret har valt att i år gå över till windfoil och Anders Bengtsson, träningsansvarig på KSSS ser möjligheter med just windfoil.
- Windfoil passar oss som klubb på Baggensfjärden. Den går enkelt att sjösätta, prisbilden är rimlig om man jämför med andra foilande klasser och den funkar även i lättare vindar. Det fina är att man kan ha en och samma bräda men börja med vanlig fena och sedan byta till foil när man lärt sig hantera brädan, säger Anders.

OS 2024 blir nästan hälften av klasserna foilande – windfoil (herr/dam), kitefoil (mixed) och foilande katamaran (mixed) och för KSSS är ambitionen att inspirera fler att foila.
-Vi vill dra igång det här, säger Anders Bengtsson träningsansvarig på KSSS. Vi måste skapa bredd för att kunna få fram surfare till OS 2024 och 2028. Men windfoil är också ett bra instrument för de som inte vill segla våra andra båtar eller för de som seglar 29er eller RS Feva som vill testa annat parallellt. Det ena förtar inte det andra, säger Anders.

Vill du veta mer om Vindsurfing? Kontakta Svenska Vindsurfingförbundet

Vill du kombinera gymnasiestudier med vindsurfing eller foilande segling?
Läs mer om våra två regionala seglargymnasier med vindsurfing här.

Skribent: Marit  Söderström Nord 
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info