Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Stenholm

Foilcamp – med sikte på framtiden

28 SEP 2020 10:04
Om fyra år är Windfoil och Kitefoil OS-grenar och nyligen samlades några som aspirerar på att vara framtida svenska OS-deltagare för ett Foilcamp i Höllviken.
  • Skapad: 28 SEP 2020 10:04

Lägret arrangerades av Svenska Seglarförbundet och leddes av Martin Strandberg vars uppdrag är att skapa intresse för disciplinerna.

- Vi hade sex unga som seglar Windfoil och tre som seglar Kitefoil. Vi har ännu ingen stor bredd men vi har flera ambitiösa och duktiga talanger som vill satsa, säger Martin.

Han nämner bland andra Alvin Noaksson och Vidar Nyström, tvåa på SM för någon vecka sedan, som båda är 15 år och talanger inom Windfoil. Och som båda var med på lägret i Höllviken.

Utmaningen är att få fram fler yngre ”foilare” och enligt Martin handlar om att utmana traditionerna.

- I Sverige har vi ”alltid” gått från Optimistjolle till Laser eller kanske 29er. Men vi behöver bryta traditionen. Jag måste erkänna att jag själv har varit lite skeptisk till Kitefoil, det vill säga om det verkligen är segling. Men jag har ändrat uppfattning, säger han.

Martin tror dock att sporten inte kommer att ha alltför svårt att rekrytera yngre aktiva.

- Det går fort och det är fysiskt och det gillar många unga. Och så är det en relativt billig OS-klass. En 470 kostar över 200 000 kr och en Nacra 17 kostar det dubbla. Men en komplett Windfoil kan man få för 85 000 kr. Det är fortfarande mycket pengar, men ändå lite i sammanhanget, säger Martin.

Till hösten 2021 kommer Seglarförbundet att starta en utbildning med inriktning på klasser med foilande båtar och brädor i samarbete med Sundsgymnasiet i Vellinge.

Sundsgymnasiet är ett så kallat NIU (nationell idrottsutbildning) för ridsport och för golf. Från hösten 2021 kommer där också att finnas åtta platser för unga seglare som vill satsa på någon av de foilande disciplinerna. Därefter ska man ta in ytterligare åtta elever per år i totalt tre år. Och man välkomnar sökande från hela landet.

På en idrottslinje består klassen enbart av idrottare. I det här fallet blir det en mix av golfare, ryttare och i framtiden seglare. Det brukar leda till en bra gemenskap även om de sysslar med olika sporter.

- Det kommer att bli bra med ett gymnasium i Vellinge. Vi har en lång säsong nere i Skåne med varierande förhållanden. Vi kan segla både i Östersjön och i Öresund och det är extremt vindsäkert. Sedan har vi nära till bra sparring i både Danmark och Polen som redan är duktiga i både Kitefoil och Windfoil.

Det finns även en naturlig förlängning av en idrottssatsning kombinerat med studier i Malmötrakten. Malmö högskola är numera ett RIU (Riksidrottsuniversitet) och där finns en idrottsakademi som underlättar för att kombinera elitidrott med studier.

De unga som vill prova på Windfoil eller Kitefoil behöver dock varken söka sig till ett gymnasium eller investera i  en ny utrustning direkt. Martin berättar att Svenska Seglarförbundet har köpt utrustning som finns tillgängligt för de som vill prova på.

Helgens Foilcamp i Höllviken kommer att följas upp med en ny camp i Stockholm under höstlovet.

 

Här finns en film från Foilcamp i Höllviken https://www.youtube.com/watch?v=WdmM5hpGl44&t=7s

Skribent: Mats Olsson
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info