Hoppa till sidans innehåll

Claes Brunnhage SM-vinnare i IOM

01 OKT 2020 08:05
SM i IOM seglades i Nynäshamn i helgen där både vindar och sjögräs utmanade deltagarna. Efter en spännande batalj mellan tre ledande seglare lade Claes Brunnhage in en slutspurt och tog hem årets SM-guld före tvåan Johan Ameln och trean Jonas Samson.
  • Skapad: 01 OKT 2020 08:05

Årets IOM SM arrangerades av Enmeterförbundet och SRSS tillsammans med Nynäshamns Segelsällskap den 26-27 september. Seglingsplats var den mycket långa och i fyra delar böjda pontonbryggan i Nynäshamns hamn. Bryggan ger stor flexibilitet för att hantera olika vindriktningar och utgör en mycket bra seglingsplats för större och viktigare kappseglingar.

Inledningen dag 1 var lite trevande med väldigt lätta vindar kryddat med ett par rejäla regnskurar. Efter ett par heat hade vinden vridit och hela seglingsområdet flyttade från utsidan ponton 1 till utsida av yttersta pontonen 4. Vinden stabiliserade sig och regnet upphörde och 9 st race kunde genomföras enligt HMS-modellen.

Dag 2 var det paradväder med sol och stabil nordost och seglingsområdet placerades till insidan av ponton 4. Vinden tilltog gradvis under dagen och de sista racen genomfördes med B-rigg.

Sjögräsproblem förekom till och från bägge dagar och nitlotterna drabbade vissa mer än andra såsom det brukar vara. Långa och utslagsgivande banor kunde läggas längs med pontonerna vilket dels ger seglare möjligheter att ta igen en sämre start, men också möjlighet att på nära håll promenera eller springa och följa sin båt längs banan. Och detta var mycket bra särskilt vid rundningen av första kryssmärket, då det ofta var alltför trångt.

Resultatet utmynnade i en spännande batalj om SM-guldet mellan Jonas Samson (överlägsen ledare efter dag 1), Claes Brunnhage och Johan Ameln. Claes lade in en stark spurt och drog det längsta strået strax före Johan och Jonas. Resultat finns här.

NSS stod för den största delen av arrangemanget med domare, seglingsledare, sekretariat och följebåt bemannad med två NSS-medlemmar. Lars Ericson hjälpte till med protokoll och Claes Liljeson stöttade under dag 1. 19 deltagare kom till start. Ett stort tack riktas till samtliga funktionärer som bidrog till att arrangemanget kunde genomföras på ett trevligt och effektivt sätt.

Resultat

 

Skribent: Thomas Enwall

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info