Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Stenholm This is a mailto link

Pelle Pettersons Hederspris

09 OKT 2022 09:29
I samband med Pelle P:s 90-årsdag instiftades Pelle Pettersons Hederspris som en gåva till Pelle från Seglarförbundet. Priset ska tilldelas en person som är en god ambassadör och förebild inom svensk segling. Förste pristagare blev Christer Båth.
  • Skapad: 09 OKT 2022 09:29

Pelle Petterson är en av Sveriges mest kända seglare och båtdesigner. Under ett långt liv har han framgångsrikt kappseglat och designat båtar. Hans bidrag till svensk seglings utveckling saknar motstycke, vilket inte minst bekräftas av att han är medlem nummer ett i Svensk Seglings Hall of Fame.

Under många decennier var Pelle Petterson en av Sveriges bästa seglare. Seglingskarriären resulterade bland annat i ett OS-brons 1964 och ett OS-silver 1972. Han har också ett 10-tal VM-medaljer varav fem guld - med Starbåts-guldet i San Diego 1969 som den mest prestigefyllda meriten. Två gånger har Pelle utmanat om America´s Cup med båten Sverige – 1977 och 1980.

Förutom att vara en seglar av rang är Pelle också en designikon – främst inom båtindustrin där över 100 000 båtar tillverkats efter hans design. Men Pelle ligger bakom så mycket mer. Bland annat skapade han Volvos kultförklarade sportmodell P1800. Pelle Pettersons designprodukter sträcker sig långt, från klockor till en Stenafärja.

Mottagaren av Pelle Pettersons Hederspris utses av en jury och ska dela Pelles värderingar och egenskaper såsom: ”Ett ödmjukt och tydligt ledarskap”. ”Lyssna på omgivningen”. ”Demokrati och medbestämmande”. ”Innovation”.

Vandringspriset, som är en kompass från en av Pelles segelbåtar (Humbug XIX) och som tillverkats av Göteborgs Båt & Finsnickeri AB, delas ut årligen i samband med Seglingens Mästare. Utöver vandringspriset får pristagaren en litografi som föreställer Pelles egen design och ritning av priset.

Priset delas ut för första gången 2022. Pristagare blev Christer Båth och så här lyder juryns motivering:  Med ett aldrig sinande engagemang för segling i allmänhet och jollesegling i synnerhet, har årets pristagare, i decennium, arbetat målmedvetet för att få fler barn och ungdomar att börja segla och för att färre skall sluta. Pristagaren har genom nyfikenhet, envishet och innovativt tänkande inspirerat många seglare och spridit glädje på hamnplan. Nästan varje helg är han på plats, seglandes i en jolle på olika regattor. Han coachar, fixar och peppar – alltid redo med en hjälpande hand.

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info