Hoppa till sidans innehåll

Vilma och Rebecca jagar guld i Århus

09 JUL 2022 19:44
EM i Århus avgörs på söndagen och i 49erFX leder Vilma Bobeck/Rebecca Netzler inför avslutningen. Men tre seglingar återstår. Två fleetrace och ett medaljrace där de tio främsta gör upp om medaljerna.
  • Uppdaterad: 09 JUL 2022 19:44

- Vi kommer gå ut imorgon och göra ett så bra race som möjligt. Sedan får vi se hur långt det räcker och vilka chanser vi har inför det avgörande medaljracet på eftermiddagen, säger Vilma.

Lördagens seglingar fick ställas in på grund av för mycket vind då det blåste upp mot 15 m/s på Århusbukten på Jyllands ostkust. Även på söndagen kommer det att blåsa en hel del enligt prognosen som talar om vindar runt 7–10 m/s.

- Det har varit blåsig frånlandsvind hela veckan, så racingen har varit väldigt kul och spännande. Nästan som hemma på Baggensfjärden, berättar Vilma och fortsätter:

- Vi har presterat bra hela veckan. Vi har gjort några mindre missar, men hela tiden startat om och kollat framåt och på så vis lyckats hålla oss längre fram i fältet. Vi har haft väldigt lugn och bra kommunikation i båten vilket gjort att jag kunnat lyfta blicken och hela tiden försöka hitta nästa tryck/skift.

Inför söndagens tre seglingar leder svenskorna före Martine Grael/Kahena Kunze från Brasilien som vann OS i klassen både i Rio 2016 och i Tokyo 2020. Vilma och Rebecca behöver dock inte frukta brasilianskorna i EM-kampen eftersom en utomeuropeisk besättning inte kan vinna EM-medaljer.

Det är de tre OS-klasserna 49er, 49erFX och Nacra 17 som har sitt EM i Århus. Och i Nacra har Emil Järudd/Hanna Jonsson fortfarande chansen att knipa en medalj även om de just nu är femma med en bit upp till de tre i toppen.

- Vi har tränat bra med våra svenska kompisar Ida Svensson och Marcus Dackhammar och med danskarna för att få upp tekniken och båtfarten. I Kieler Woche, för två veckor sedan, gick vi därför ofta fort åt fel håll. Men här i Aarhus har vi lyckats bättre med taktik och strategi, berättar Emil och fortsätter:

- Vi tar det race för race och ska ge allt i varje race. Vi försöker att inte tänka för mycket på resultat och hålla seglingen enkelt. Med det sagt går vi självklart in för att avsluta med flaggan i topp.

Ida Svensson och Marcus Dackhammar ligger på tolfte plats inför söndagens seglingar och har fortfarande chansen att vara bland de tio som får segla medaljracet i Nacra

 

För mer information besök; International 49er Class Association » 2022 European Championship eller 49er European Championship 2022 - Sailing Aarhus (sailing-aarhus.dk)

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info