Hoppa till sidans innehåll

Ung och börja med windfoil – välj rätt material

13 SEP 2022 14:11
Martin Strandberg är ansvarig för seglargymnasiet i Vellinge och för foilande klasser i utvecklingslandslaget. Här ger han sina tips när det gäller materialval för de som vill börja med windfoil.
  • Skapad: 13 SEP 2022 14:11

Bild: På Seglargymnasiet i Vellinge, Skåne ligger fokus på foilande klasser. Som ung windfoilare är det viktigt att ha rätt material i varje utvecklingssteg. Fv. eleverna Carl Norman, Albert Norlén, Vidar Nyström och Tuva Oppedal

Intresset för foilande brädor har ökat de senaste åren och många lockas av enkelheten i material och att kunna flyga ovanför vattenytan. Vid OS 2024 i Paris är fem av tio dicipliner foilande. För Seglarförbundet är det därför viktigt att fler seglare börjar med foilande klasser för att vi ska kunna ta medaljer i framtiden.

- Foil är ännu så länge en ganska liten del av svensk segling. Men det finns en plan för hur sporten ska lyfta i Sverige och där spelar Sundsgymnasiet för foilande klasser i Vellinge givetvis en stor roll. Realistiskt är att vi kanske har någon foilseglare med redan i Paris 2024, men till OS i Los Angeles 2028 ska vi vara med och slåss om medaljerna, säger Martin Strandberg, ansvarig för foilgymnasiet i Vellinge och för de foilande klasserna i Utvecklingslandslaget.

- En av fördelarna med kitefoil och windfoil är att redskapen (brädorna är relativt billiga jämfört med kappseglingsjollar, menar Martin.

För windfoil i OS 2024 är det brädan iQfoil som gäller.

-Jag får många frågor om iQfoil från nya seglare speciellt unga vilket är jättekul. När det gäller materialet för olika åldrar och klasser i iQfoil finns det en genomtänkt plan med utrustningen för både bräda, rigg och foil och man byter inte all sin utrustning när man går upp en klass, berättar Martin.

Det är tre olika nivåer när det gäller iQfoil:

iQfoil Junior U-17
I denna klass får man tävla fram till det år man fyller 17år vilket innebär att man får tävla denna klass till och med höstterminen första året på gymnasiet. Man tävlar med youth-85 bräda vilket är samma för U-17 och U-19 och man har 7,0 kvm segel.

iQfoil Youth U-19.
I denna klass får man tävla fram till det år man fyller 19 år. Samma bräda som U-17 men man går upp till 8.0 kvm segel, samma som damer använder på OS. Masten är en Apex 490mm tjock, aluminium bom. Foilmasten är gjord i kolfiber, samma som OS brädan. Framvingen är 900 cm2 vilket är samma som OS brädan.

Qfoil senior (OS-klass)
Damer och herrar använder samma bräda, samma foilmast och foilvingar (samma som U-19). Det som skiljer dam och herrklass är seglet. Herrar använder ett 9.0 kvm segel med en Apex 530 mast och damer ett 8.0 kvm segel, samma segel som U-19 använder. Bom för både dam och herr är samma och gjord i kolfiber.

För juniorer är det iQfoil 85 som gäller och som kan vara en lämplig bräda för Junior SM i segling.

På iQfoils hemsida kan ni hitta mycket info om klass, tävling etc. https://iqfoilyouthjuniorclass.org/

För utrustning så finns info på https://iqfoil.star-board.com/

Kontakta Martin Strandberg This is a mailto link 070-8926800.

Skribent: Marit  Söderström
E-post: Adressen Gömd

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info