Hoppa till sidans innehåll
Foto: Eric Andresen

JVM-silver till Erik Norlén

03 AUG 2022 14:09
JVM i ILCA 6 avgjordes i Texas, USA den 25-30 juli i tryckande hetta och friska vindar. På plats att försvara de svenska färgerna var Erik Norlén vilket han gjorde med bravur och kom hem med en silvermedalj i fickan.
  • Skapad: 03 AUG 2022 14:09

Nyss hemkommen berättar Erik om hur det känns.

- Ska sanningen fram är jag lite sliten efter en intensiv mästerskapsperiod och lång resa med tidsomställning men samtidigt är jag väldigt nöjd med min insats.

Erik var på plats en vecka innan tävlingarna skulle börja för att hinna med tidsomställningen, acklimatisera sig till värmen och vänja sig vid seglingsvattnen. En av de mest utmanande aspekterna med detta VM, förutom konkurrenterna såklart var värmen som stadigt hölls sig över 35 grader.

- Värmen var verkligen en utmaning och varje dag började och avslutades med ett dopp i poolen på klubben för att svalka av sig. Annars fungerade förberedelserna bra med bra med tid på plats för att vänja sig vid förhållandena vilket var mycket värdefullt. Dels var det väldigt grunt vilket gjorde vågorna väldigt krabba och det gällde att anpassa tekniken, dels gjorde den varma luften att vinden var väldigt turbulent nära andra båtar och området med störd vind var mycket större än normalt, berättar Erik.

De friska vindarna på 7-10 m/s passade Erik bra som är en väldigt fysisk seglare som gillar att ta i.

- Visst passade det mig bra med lite hårdare vind, min kryssfart var verkligen bra och en stor del i framgången, tyvärr lyckades jag inte riktigt få till det lika bra på undanvindarna i de krabba vågorna, det var väl det som skilde mig från segraren Mattia Sesana som i vanliga fall seglar i Garda. Samtidigt gällde det att segla smart och man var tvungen att positionera sig rätt mot konkurrenter och trycket, säger Erik.

- Största delen i framgången ligger ändå i förberedelserna, vi har haft en väldigt bra träningsgrupp på gymnasiet i Motala och jag har haft stor hjälp av mina träningspartners och coach vilket gjorde att jag kom väl förberedd fortsätter Erik.

Erik coachades under VM av Kroaten Damir Nakrst vars coachingstil skiljer sig en del från de flesta svenska coacherna.

- Jag har jobbat med Damir ett tag nu på de internationella regattorna och det är ett samarbete som funkar väldigt bra, dock skiljer sig hans coachingstil rätt markant mot vad jag är van vid. Han kan emellanåt vara rätt hård och man har blivit nertryckt i skorna mer än en gång. Man blir väldigt uppmärksammad på alla misstag man gör och kan ibland bli lite ledsen men det är bara upp med hakan och köra vidare för samtidigt lär man sig otroligt mycket och gör sällan om sina misstag. Alla sätt har sina positiva och negativa sidor, men hittills väger de positiva sidorna över säger Erik.

Resultat

Fotograf: Eric Andresen

Skribent: Robert Strange
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info