Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Stenholm This is a mailto link

Dags för ett avgörande i Allsvenskan 2022

15 SEP 2022 13:40
I helgen arrangeras sista deltävlingen i årets Allsvenska i segling. Nu ska allt avgöras. Blir det svensk seglings dominant KSSS som vinner ”som vanligt” eller lyckas uppstickaren Åmålsviken hålla undan och knipa guldet.
  • Uppdaterad: 15 SEP 2022 13:40

KSSS är oerhört starka och har vunnit Allsvenskan sex av de sju senaste åren. Till på köpet avgörs årets sista tävling på deras hemmavatten, Baggensfjärden, som brukar vara svårseglad. Men de har hela fem poäng upp till årets överraskning Åmålsviken.

Så sent som hösten 2021 fick Åmålsviken kvala för att hålla sig kvar i Allsvenskan. Men under 2022 har de gått som tåget och av de tre deltävlingarna som seglats har de vunnit två.

Åmålsvikens ledning kan se komfortabel ut med tanke på hur de presterat tidigare denna säsong. Men det är rorsman Tomas Skålén som tagit hem Åmålsvikens två vinster i år. Till helgen i Saltsjöbaden skickar Åmålsviken Per Boström och Frida Jansson med den besättning som ”bara” blev sjua i den andra deltävlingen i Långedrag.

KSSS sikte är givetvis inställt på att snuva Åmålsviken på guldet. I utskick till klubbens medlemmar uppmanas man att samlas på hamnplan i Saltsjöbaden för att heja fram sitt lag. Som rorsman har man valt Niklas Edler som är oerhört rutinerad. Så sent som för en månad sedan vann Niklas VM-silver i OK-jolle.

I den allsvenska tabellen ligger Sotefjorden på tredje plats, bara ett poäng efter KSSS. Sotefjorden satsar med Magnus Lundgren vid rodret. Lundgren är också mycket rutinerad och alltid farlig för konkurrenterna. Sotefjorden vill definitivt blanda sig i toppstriden.

Även GKSS som är ytterligare en poäng bakom i tabellen har säkert planer på att vara med och slåss om medaljerna.

Lagen som tar topplatserna i Allsvenskan 2022 får en inbjudan till Sailing Champions League 2023. De tre lagen i botten av tabellen tvingas till ett kval, som avgörs i Marstrand 15–16 oktober, för att försöka behålla sin plats i Allsvenskan även nästa år

Följ Allsvenskan live här

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info