Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Stenholm

Åmålsviken vann Allsvenskan 2022

18 SEP 2022 17:50
Det blev en överraskningsseger i årets Allsvenska i segling. Åmålsviken höll storklubbarna bakom sig och tog hem segern. De slutar på samma poäng som KSSS men vinner guldet tack vare flera förstaplatser – och är därmed Sveriges nya mästarklubb.
  • Skapad: 18 SEP 2022 17:50

Men det satt långt inne. Åmålsviken kom till den fjärde och sista deltävlingen på KSSS hemmavatten – Baggensfjärden – med fem poängs ledning. Men ett tag såg det ut som om rutinerade Niklas Edler, rorsman hos KSSS, skulle vända matchen och segla hem guldet. Sakta men säkert hämtade KSSS in Åmålsvikens försprång – och ett tag var de till och med förbi.

Men det blev ändå Åmålsviken som till slut tog hem kampen och de fem som seglade hem guldet till Åmål och Dalsland var Per Boström, Fredrik Edgren, Frida Jansson, Louise Gustafsson och Emilia Sjöberg.

Inför söndagens final var Strängnäs i ledningen, före KSSS och Stenungsund, men det var jämnt och ovisst vilken klubb som skulle ta hem fjärde deltävlingen. Lika ovisst var det i totalställningen, där Åmålsviken låg på åttonde plats och därmed inte fick segla finalseglingen.

I finalen seglade Stenungsund allra bäst. De ledde från start till mål, samtidigt som KSSS inte seglade på topp och Strängnäs fick ett straff vid målgången och gick i mål som sista båt.

Till slut visade det sig att Åmålsviken hade vunnit totalen i Allsvenskan, på samma poäng som KSSS, men med fler förstaplaceringar i deltävlingsresultatet.

– Det känns fantastiskt bra att ha vunnit Allsvenskan. Det var väl lite oväntat. Vi hade som målsättning att vara topp sex – och tyckte att det var lite uppkäftigt, säger rorsmannen Per Boström.

– Vi har satt upp en hel del träningar i klubben, och vi har Tomas Skålén med besättning som delar med sig väldigt mycket, så vi lyfter oss som lag. Ser man över de år som vi varit med i Allsvenskan så har vi blivit väldigt mycket bättre år för år. Våra träningar har ökat bredden i klubben, och i och med vår deltävling på hemmaplan i år så har intresset ökat också, berättar Per.

Åmålsvikens rutinerade Tomas Skålén, som seglat och vunnit två andra deltävlingar under året, var inte med i Saltsjöbaden utan följde upplösningen via telefon.

– Det var oerhört spännande. Det var väl ingen som trodde i våras, varken vi eller någon annan, att vi skulle ta hem detta, så det var ju otroligt skoj, säger Thomas, som så sent som i höstas fick kvala till Allsvenskan med sitt Åmålsviken.

Det fanns även andra ”småklubbar” som imponerade i helgen, som Stenungsunds SS (Clara Svensdotter, Hans Oskarsson, Herman Andersson, Elin Oskarsson, Carl Sandahl) som vann både finalen och hela den fjärde omgången i Saltsjöbaden.

Lagen som tagit topplatserna i Allsvenskan 2022 kommer att få en inbjudan till Sailing Champions League 2023. Exakt hur många det blir återstår att se. De tre lagen i botten av tabellen – Örnsköldsviks SS, Stockholms 606 Klubb, SS Kaparen – tvingas till ett kval, som avgörs i Marstrand 15–16 oktober, för att försöka behålla sin plats i Allsvenskan även nästa år.

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info