Hoppa till sidans innehåll

Seniorsegling i Hovmantorp

27 AUG 2022 06:00
Vid sjön Rottnen i Småland finns Hovmantorps Segelsällskap. Klubben har cirka 90 medlemmar och bland de finns ledarna Anders och Benny som tillsammans drivit två projekt för att få fler seniorer att engagera sig i klubben.
  • Skapad: 27 AUG 2022 06:00

Seglarförbundet har just nu två pågående projekt för att hjälpa klubbar igång med mer verksamhet för målgruppen 65+. Projekten heter "Segling hela livet" och "Segling för äldre". Läs mer om de projekten här. Hovmantorp Segelsällskap med Anders och Benny i spetsen valde att engagera sig i dem båda. Anders har organiserat det hela och Benny har varit instruktör för deltagarna.

Projektet Segling hela livet gick hos Hovmantorp SS ut på att personer som är 65 år och äldre under en termin skulle få prova på att segla och röra på sig, kostnadsfritt. De som kom fick segla Askeladen, Crescent 42 och Trissjollar. Förhoppning är såklart att fler sedan ska välja att stanna kvar och engagera sig i klubben.

- Fler vuxna deltagare i verksamheten gör det roligare att segla och hitta på annat på segelklubben och förhoppningsvis ge fler som tittar ned och frågar om de kan hjälpa till med underhåll och annat. Säger Anders.

I det andra projektet, Segling för äldre, kunde de erbjuda samma målgrupp utbildningarna Förarintyg för fritidsbåt och Seglingens ledarskap grund som lärgrupper på klubben. Utbildningar som lär deltagaren mycket om båtliv och seglingssporten och tillexempel hur och vad man gör som funktionär vid en tävling.

- Vi hade mycket trevligt under kurskvällarna. Samtliga som skrev den 7/3 klarade provet. Berättar Anders efter att de genomfört Förarintyg för fritidsbåt.

Hovmantorp SFÖ3.jpg

När Seglarförbundet nu börjat utvärdera de båda seniorprojekten framkommer nyttan av att som klubb satsa på denna målgrupp men också så klart de trösklar som alltid finns när man ska starta en ny verksamhet på en klubb.

- Det har varit två lyckade projekt, säger Theres på Seglarförbundets kansli. Men det har också varit svårare än vi trodde. Mycket av svårigheterna har handlat om pandemin och effekter ifrån den. Men vi har också blivit påminda om hur viktigt det är att det finns engagerade ledare som dessutom ska ha kraft och kunskap att kunna starta något nytt. Som tur är har vi nu samlat lärdomarna så att de kan hjälpa andra ledare som vill testa.


Läs mer om hur man kan starta seniorsegling på klubben i vår ”Handledning seniorsegling”

Läs mer utbildningar ni kan göra tillsammans på klubben

Fakta om seniorprojekten

Segling hela livet
Nu satsar vi på att få ut fler seniorer på vattnet. Projektet har tilldelats medel ur Svenska Spels satsning "Tillsammans för fler i rörelse" och vänder sig främst till seniorer (+65) som aldrig provat på segling tidigare. 

Huvudmålet är att fler seniorer ska få möjligheten till ett mer aktivt liv, både fysiskt och socialt. Idag har ca 20% av våra föreningar organiserade seglingsaktiviteter som tydligt riktar sig till seniorer (+65) och då är det ofta etablerade seglare som har blivit äldre. Projektet Segling hela livet vänder sig till fler och även seniorer som aldrig har seglat tidigare. Konceptet går ut på att seniorerna bjuds in till seglingsträning. Seglingsträningen kommer att vara en kombination av praktisk segling ute på vattnet, varvat med seglingsinspirerade rörelseövningar på land som görs både i samband med träningen men som deltagarna även kan göra hemma mellan träffarna.

LoggaTFFIR.png

Segling för äldre
För detta projekt har vi fått medel av Riksidrottsförbundet. Projektet syftar till att öppna dörrar för fler seniorer och ge dessa en tydlig bild av svensk segling, hur verksamheten fungerar och vilka möjligheter som finns att vara delaktig. Detta nås genom att erbjuda målgruppen utbildningarna Seglingens Ledarskap Grund och Förarintyg för Fritidsbåt. Utbildningarna är tänkta att genomföras i grupp tillsammans på klubben/digitalt. Deltagarna skall också erbjudas seglingspraktik och fortsatt verksamhet i klubben.

Skribent: Theres Wolgast
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info