Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

EM-guld till Anton och Lovisa

18 SEP 2022 15:26
Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson seglade på söndagen hem ett EM-guld i 470 Mixed. I tuffa vindar och strålande solsken gjorde de ett taktiskt sista race där de höll koll på den spanska båten som var enda hotet mot svenskarna.
  • Skapad: 18 SEP 2022 15:26

- Strategin var att hålla oss nära spanjoren. Återigen frånlandsvind med stora skift och tryckskillnader. Vi visste att mycket kunde och skulle hända under racet och att vi inte fick missa att segla vår båt, berättar Lovisa och får givetvis medhåll från Anton:

- Strategin var att göra livet svårt för spanjorerna. I praktiken betydde det att vi ville ta initiativet redan från start och störa dem. Och det gjorde vi. Samtidigt var det en dag med frisk vind från land. Det var svårt att ha kontroll över en båt hela tiden. Ett misstag vid fel tillfälle och du blir akterseglad. Så vi visste på förhand att vi måste vara på tårna och inte ta något för givet. Vi gjorde en miss första länsen och vips så seglade spanjorerna om oss. Men vi höll oss lugna, trodde på vår förmåga höll oss nära och på sista länsen seglade vi om dem, berättar Anton.

I mål behövde spanjorerna vara före svenskarna och även ha en båt till emellan, för att snuva svenskarna på guldet. Så blev det inte. Anton och Lovisa gick över mållinjen 20–30 meter före spanjorerna och därmed var guldet svenskt.

- Det känns fantastiskt att få göra det här i vårt första mästerskap tillsammans, säger Anton och får medhåll från Lovisa som summerar hela mästerskapet:

- Vi har haft frånlandsvind och pålandsvind. Vi har haft lätta vindar och hårda vindar. Vi har haft allt och vi har fått ett kvitto på att vi är på rätt väg och att vi kan det här rätt så bra, säger Lovisa.

Anton har seglat 470 i 20 år och har ett OS-silver från Tokyo. Lovisa har också lång rutin från 470 och kom på 16:e plats i Tokyo. Då var 470 en herr- och en damklass. Men till OS i Paris 2024 är 470 en mixadklass och därför seglar Anton och Lovisa tillsammans sedan ett år.

- Anledningen till att det går så bra redan är kanske en blandning av min erfarenhet och Lovisas proffsighet och nyfikenhet. Och så har vi jäkligt kul tillsammans, säger Anton.

Deras coach, Alberte Lindberg, har följt dem i flera år – och är gift med Anton. Och hon ser ett starkt team.

- De är lätta att coacha. De är duktiga på att hålla sina rutiner och de lyfter varandra bra och gör varandra bättre. Det är helt enkelt ett harmoniskt och bra team, säger Alberte.

För Anton och Lovisa är säsongen ännu inte över. Närmast väntar VM i 470 mixed som avgörs i Israel 24–29 oktober. Nu får de finna sig i att vara favoriter där och de som alla vill slå.

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info