Hoppa till sidans innehåll

Utvecklingslandslaget laddar inför en intensiv sommar

20 JUN 2022 12:42
För knappt ett år sedan startade Seglarförbundet utvecklingslandslaget och efter ett antal läger rullar verksamheten nu på. Både coacher och seglare är lyriska över samlingarna, formatet, träningarna – och framför allt den laganda som har skapats.
  • Skapad: 20 JUN 2022 12:42

Utvecklingslandslaget är Seglarförbundet satsning på duktiga seglare mellan 16 och 25 år. Syftet är att korta steget för lovande juniorer, för eleverna på riksidrottsgymnasium och för andra duktiga seglare, till svenska kappseglingslandslaget (SWE Sailing Team).

- Vi vill skapa en utvecklingsmiljö hemma i Sverige där vi hjälper seglare som vill satsa mot världstoppen. Målet är att skapa förutsättningar för en snabbare utveckling mot hög internationell nivå och framtida medaljer på stora mästerskap, säger Marie Björling Duell, förbundsdirektör och sportchef på Seglarförbundet.

Just lagarbetet och samhörigheten är oerhört viktig. Under OS i Tokyo i somras, då Sverige vann två OS-silver, lyfte seglarna fram just den goda lagandan och samarbetet mellan seglarna, som en viktig del i framgångarna.

Senaste lägret med utvecklingslandslaget arrangerades i Höllviken 14–19 juni med totalt cirka 30 seglare – ILCA dam o herr, 49er och 49erFX, samt tre 470-besättningar, plus fyra besättningar från landslaget. IQfoil och Kite Foil var inte med denna gång eftersom det var för nära inpå andra tävlingar som ligger innan Kieler Woche som startar 22 juni.

- Det är fantastiskt bra att Seglarförbundet har tagit steget och skapat ett utvecklingslandslag. Det är tufft för unga seglare att ta steget och satsa mot toppen utan hjälp. Här får de komma till bra läger, med bra sparring, bra coacher. De har fystränare och de får utbildning i regelkunskap och mycket annat som är svårt att sköta på egen hand, berättar Martin Strandberg som ansvarar för utvecklingslandslaget tillsammans med Alberte Lindberg (mammaledig för tillfället).

- Vi var 30 på det här lägret. Och om foilarna varit med hade vi blivit 40. Det är ganska mycket folk och det finns inte många klubbar i Sverige som kan husera så många seglare på en gång. Därför kommer vi att dela upp oss på olika läger lite då och då och samla samtliga klasser bara någon enstaka gång per säsong, berättar Martin och fortsätter:

- Just nu är vi mitt i tävlingssäsongen. Vi hade 2–3 läger, med utvecklingsanslaget, inför säsongen och vi ska ha 2–3 efter. Totalt kanske det blir 7–8 läger på en hel säsong. Närmast väntar dock många mästerskap. Först ska många tävla i Kieler Woche i midsommarveckan, sedan väntar EM i Århus (49er) för några i gänget och ett par av de yngre ska till UVM i Haag 8–15 juli.

Under lägret i Höllviken var några av Sveriges bästa tränare på plats för att hjälpa till med coachningen. I Höllviken var förutom Martin Strandberg även Cecilia Jonsson, Viktor Bergström, Carl-Fredrik Fock och Rasmus Rosengren på plats.

- Det är verkligen kul att vi kunnat samla så många här i Höllviken. Vi har haft fantastiska förhållanden. Varmt och soligt och 5–7 m/s, berättar Cecilia Jonsson och fortsätter:

- Förutom att vi seglar massor så gör vi mycket annat tillsammans. Vi har haft en beachvolley-turnering och vi har haft landslagets fys-tränaren Gustav Fabiansson här för att leda fysträningen och ge tips och råd.

Men ”Cissi”, som till vardags är elitansvarig på KSSS, lyfter också fram den lagkänslan som byggs upp på lägren.

- Det är jätteviktigt att bygga en laganda och träffas över klassgränserna även om segling är en individuell sport. Seglarna är duktiga på att hjälpa varandra och utbyta erfarenheter. På det här lägret har vi ju haft fyra landslagsbesättningar vilket inte minst gör samtalet runt middagsbordet extra intressant.

En av de som är en del av utvecklingslandslaget är Vidar Nyström, IQfoil, som bara är 16 år men spås en lysande framtid.

- För min utveckling betyder det oerhört mycket att kunna ha många högkvalitativa och bra organiserad träning på hemmaplan, säger Vidar som också går på ”foilgymnasiet” i Vellinge.

- Normalt tränar jag mellan fem och 15 timmar i veckan. Det blir inte mycket mer än träning och skola. Och så behöver jag gå upp i vikt också. Jag behöver bli tyngre och få mer muskler för att ta mig till OS i Paris om två år, säger han.

 

Delar av utvecklingslandslaget på plats i Höllviken. Främre raden från vänster: Rasmus Rosengren, Alice Moss, Klara Utterström, Julia Henriksson, Måns Gustavsson, Ebba Berntsson, Hanna Maurer. Bakre raden från vänster: Linn Berntsson, Klara Johansson, Alexander Brorsson, Philip Lindblad, Vidar Nyström, Caroline Pettersson.

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info