Hoppa till sidans innehåll
Foto: Robert Strange

Stor del av årets UVM-lag uttaget

25 MAJ 2022 13:28
Åtta vassa unga seglare i fem av sex klasser har nu ”seglat in” i årets UVM-lag. De kommer att representera Sverige i världens mest prestigefyllda mästerskap för juniorer som i år seglas i Haag, Holland 8-16 juli.
  • Skapad: 25 MAJ 2022 13:28

Bild: Två av de uttagna UVM teamen fv. Cornelia Widestam/Tea Zeeberg 29er tjej och Felix/Aron Wichert 29er kille.

- Under våren har Sveriges lag till UVM tagits ut under olika kvaltävlingar. I dagsläget är det bara iQfoil som har ett kval kvar, Nordiskt mästerskap i Norge 17-19 juni, innan vi har ett komplett lag, säger Martin Strandberg som är ansvarig för Seglarförbundets uttagning och satsning på UVM.

Följande seglare har kvalificerat sig:

29er kille: Felix/Aron Wichert (se ovan)
29er tjej: Tea Zeeberg/Cornelia Widestam (se ovan)


ILCA 6 tjej: Emma Wennberg


ILCA 6 kille: Olof Holmberg


Nacra 15: Emma Jonsson/Carl Norman

iQfoil: ett kval återstår där Carl White och Vidar Nyström är aktuella seglare.

Det svenska laget får med sig tre meriterade coacher i Martin Strandberg, Olivia Bergström och Robban Strange.

Länk till årets UVM

Svenska framgångar i UVM & lite historia
Ungdoms-VM eller Youth Sailing Worlds är den största och mest prestigefyllda tävlingen inom internationell juniorsegling. Tävlingen samlar de bästa juniorseglarna i världen och över 60 nationer deltar. Många av ikonerna inom internationell segling har stått på prispallen i Ungdoms-VM som exempelvis fyrfaldige OS-guldmedaljören engelsmannen Ben Ainsley som vann tävlingen 1995 och den Nya Zeeländske Americas Cup skepparen Russel Coutts som vann 1981.

De senaste åren har svenska juniorer nått stora framgångar med ett guld i Laser Radial 2012 genom Julia Carlsson, Hjuviks BK, ett silver i 29er Open 2013 genom Ida Svensson och Rasmus Rosengren, KSSS och ett brons i 29er tjej 2019 genom Martina Carlsson och Amanda Ljunggren, LESS/Marstrands SS. 

Ungdoms-VM genomfördes för första gången i Ängelholm 1971 på initiativ av den nu bortgångne seglingsentusiasten Bengt Juhlin, som under många år var aktiv inom internationell segling. Mats Berglund och Per Larsson stod då högst på pallen i 420. Varje år delas Bengt Julin Trophy ut till den seglare som utmärkt sig mest sportsmannamässigt och i fjol fick vår svenska Laserseglare Simon Granath ta emot det ärofyllda priset.

 

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info