Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Stenholm

Riktlinjer för Barn & ungdomssegling - nytt verktyg för klubbar och klassförbund

11 APR 2022 08:05
Nu finns de nya riktlinjerna för barn- och ungdomssegling att ladda ner på vår webbplats. Riktlinjerna ska vara en hjälp och stöd för klubbar och klassförbund och de första delarna av förbundets nya Handbok för barn- och ungdomssegling.
 • Uppdaterad: 10 APR 2022 07:56

En ny riktning för svensk barn- och ungdomssegling har tagits ut med förbundets nya strategi som grund tillsammans med Riksidrottsförbundets riktlinjer för Barn- & ungdomsidrott. Som hjälp och stöd till klubbar och klassförbund finns nu förbundets nya ”Riktlinjer för Barn & ungdomssegling” för unga upp till 23 år. Riktlinjerna är på några sidor och utgör inledningen till en mer omfattande handbok för barn- och ungdomssegling som ska växa fram och innehålla exempelvis verktyg, mallar och checklistor.

Ladda ner riktlinjerna här

- Två viktiga verktyg som redan finns tillgängliga är matrisen som beskriver åldersrelaterad utveckling samt målprofiler som visar på färdigheter som seglaren ska ha på kompetensnivåerna gul, grön, blå respektive röd nivå, säger Kicki Hedström som är ansvarig för barn- och ungdomssegling i förbundsstyrelsen och som varit drivande i framtagandet av förbundets nya riktlinjer tillsammans med ansvariga på förbundskansliet.

Kicki var med på RF:s konferens om barn- och ungdomsidrott den 30-31 mars på Bosön där bland annat mycket av den senaste forskningen på området presenterades tillsammans med RF:s fem riktlinjer för Barn- och ungdomsidrott. Dessa är:

 1. Trygghet: Skapa trygga och välkomnande miljöer
 2. Delaktighet: Erbjud delaktighet och inflytande
 3. Glädje: Främja inre drivkraft och långsiktig utveckling
 4. Allsidighet: Möjliggör allsidigt och lekfullt idrottande
 5. Hälsa: Bidra till hälsa och välbefinnande över tid

Riktlinjerna ska varje specialidrott använda i utbildningar, egna riktlinjer och utvecklingsmodeller.
Föreläsarna på konferensen var alla forskare och hade med sig fakta från studier som var relevanta för var och en av de fem riktlinjerna.
-Föreläsarna återkom ofta till de två viktiga uppdrag som idrottsrörelsen har nämligen att (1) få fram elitidrottare och att (2) skapa samhällsnytta genom rörelse, hälsa och gemenskap hela livet för så många som möjligt. Ibland hör man att dessa två står i konflikt med varandra, men så är inte fallet. Forskningen visar att det senare (2)  i mångt och mycket är en förutsättning för att fram elitidrottare, berättar Kicki Hedström.

Barn- och ungdomskommittén med ordförande Malin Rybeck har ett viktigt mål framför ögonen.

- I seglingen har vi stora möjligheter att anamma ett synsätt som är långsiktigt, hållbart och holistiskt. Man kan börja senare och specialisera sig senare och man kan hålla på länge. Men vi behöver förstå vad det är som håller kvar de unga i seglingen. I våra nya riktlinjer anges några viktiga punkter som alla ledare och föräldrar bör ha med sig.

 • Man vill ha kul
 • Man vill utvecklas
 • Man vill lära nya saker
 • Man vill känna spänning
 • Man vill träffa kompisar

 

Du hittar Riktlinjer för Barn & ungdomssegling på svensksegling.se

 

Skribent: Marit  Söderström
E-post: Adressen Gömd

Samarbetspartners

 •  
 • Svenska sjö logotyp
 • Ackerts reklamproduktion
 • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info