Hoppa till sidans innehåll

Nya parainstruktörer utbildade hos SS Kaparen

28 APR 2022 11:28
För andra året hölls den praktiska parainstruktörskursen hos SS Kaparen i Gottskär. Deltagarna fick kunskap om hur man möter och stöttar seglare med olika behov, men fick också prova praktiskt hur en rullstol och personlift fungerar.
  • Uppdaterad: 28 APR 2022 11:28

Foto: Sara Karlström

Under den praktiska delen på parainstruktörskursen fick deltagarna se och delta i autentiska exempel och övningar i hur man kan motivera och engagera deltagare i en grupp med funktionsvariationer.
- Grundläggande är ett gott bemötande och en god planering. En strukturerad dag där man åskådliggör schemat över dagens aktiviteter med tydliggörande pedagogik. Bilder, tecken och gemener skapar trygghet för alla, säger Sara Karlström Forsman som ansvarade för utbildningen och fortsätter:

- Ibland då vi ska vara extra tydliga, tror vi och skriver med versaler. Men faktum är att forskare kommit fram till att gemener skapar ordbilder, vilket är lättare att läsa för alla.Att bemöta och stötta seglare med olika behov

Kunskaper i hur man autentiskt möter och stöttar olika människor med varierande behov är en viktig del i kursen. Deltagarna fick prova på, testa och se hur en rullstol och en personlift fungerar och testa hur förflyttning kan ske mellan båtar och här användes SS Kaparens nya Hansa 303. 

- Hur möjliggör vi segling för personer med rörelsehinder eller intellektuell funktionsnedsättning? Hur kan vi skapa en inkluderande miljö där alla får vara med oavsett funktionsvariationer? Dessa frågeställningar var genomgående för dagen. Vi organiserar våra verksamheter och grupper alltid utifrån de kunskaper och referensramar vi har, berättar Sara.  

Några reflektioner från deltagare
- Den här kursen ger deltagarna konkreta tillämpbara erfarenheter och tips från kursledarna Fia Fjelddahl och Sara Karlström Forsman. Fia med sina lärdomar som coach och paraseglare och Sara med sina som seglingsförälder till sin son med Down syndrom och mångårig chef inom vård och omsorg, säger en deltagare

- Nu vågar vi ge funktionsnedsatta möjlighet att delta inkluderat i en vanlig seglarskole-, seglingsgrupp kommenterade en annan kursdeltagare.

Nyfiken på hur du kan få igång parasegling i klubben? Eller har du en funktionsnedsättning och vill börja segla? Kontakta paraansvarig Eva Forslund This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info