Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Stenholm

Distriktsutredning ska stödja förbundets strategi och ambition

08 APR 2022 12:18
Seglarförbundets förbundsstyrelse har tagit fram en plan för i vilken takt vår distriktsorganisation kan utvecklas. Planens första steg är att en utredning tillsätts och målet är ett införande 2025.
  • Uppdaterad: 08 APR 2022 12:18

Bild: Foilande landslagsseglaren i Nacra 17 Emil Järudd.

- Oavsett hur resultatet av en utredning blir kommer det troligt att påverka stadgar och andra styrande dokument vilket kommer att hanteras genom våra demokratiska processer i förbundet. Förbundsstyrelsen bedömer därför att en förändring kan ske tidigast efter beslut vid Seglardagen 2024, säger Olof Granander, ordförande i förbundsstyrelsen.

Ökad ambition i förbundet kräver resurser
Bakgrunden är att Seglarförbundets vision, uppdrag och även de strategiska mål som satts pekar på en ambitionsökning, vi vill mer tillgängliga och bli fler seglare. Med en ökad ambition kommer också behov av resurser men också ökade kostnader. Hur ska dessa hanteras i våra olika distrikt?
- Här ser vi att det finns ett behov av att se över hur vi kan skapa en resurseffektivare organisation. Frågan kring distriktsorganisationen har tidigare diskuterats och utretts och därmed finns det ett bra underlag att utgå ifrån når vi nu behöver göra en ny översyn, säger Olof Granander.

Flera idrotter har redan sett över sin distriktsorganisation
Att diskussioner förs kring distriktsförbundens uppgift, roll och även geografiska indelning är inte unikt för seglingen utan förs inom ett antal andra idrottsförbund. Beslut om ny distriktsorganisation har nyss genomförts inom exempelvis Handbollsförbundet. Efter förra årets Riksidrottsmöte sker nu även en översyn även av RF-SISUs distriktsorganisation.

En utredning tillsätts med beslutad tidplan
Förbundsstyrelsen har tillsatt en utredning med uppgift att se över svensk seglings distriktsverksamhet och verksamhet på den regionala nivån. Till projektledare har Bert Isaksson, GKSS utsetts för att leda utredningsarbetet. förbundskansliet avdelar en resurs på 50% att stödja utredningsgruppen som utöver ordförande består av ett antal medlemmar som kommer att utses närmaste tiden.

Utredningens uppdrag är att:
"Klargöra uppgifter och uppdrag för den regionala nivån inom SSF. Genom för en genomlysning av nuvarande organisation och lämna förslag till förbundsstyrelsen på en effektiv organisationsmodell för framtida verksamhet på den regionala nivån. Utredningen ska dessutom lämna förslag på uppdrag till förbundsstyrelsen som beslutas av Seglardagen för att införa föreslagen organisationsmodell samt andra åtgärder som identifierats under utredningen."

Enligt tidplanen ska en utredning presenteras för Seglardagen 2023 och beslut om fortsatt arbete tas där. Under våren 2023 och vid Seglarträffen i november genomförs ordförandeträffar med avstämningar men under året även med SSF kommittéer och klassförbund. Beslut tas på Seglardagen 2024 och införs 2025.

Utredningsunderlaget kan du läsa här (pdf)

Har du frågor eller vill engagera dig i utredningen?
Kontakta projektledare Bert Isaksson telefon 0300-29602 mejl This is a mailto link.

Skribent: Marit  Söderström
E-post: Adressen Gömd

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info