Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anna Ramsten

Blomstrande vuxenseglarskola hos Domsand Båtsällskap

20 MAJ 2022 11:02
Det finns ett stort behov av vuxenseglarskolor runt om i Sverige och en som gjort slag i saken är Göran Gustafsson från Domsands Båtsällskap. Klubben har gjort en storsatsning och köpt in sju H-båtar för just detta ändamål.
  • Uppdaterad: 20 MAJ 2022 11:02

Efter att Göran Gustafsson bedrivit jolleseglarskola för barn i tjugo års tid fanns nu en önskan från barnens föräldrar att också få lära sig att segla. Så 2021 startade Domsands Båtsällskap sin vuxenseglarskolan och intresset runt den har varit jättestort – vilket märks tydligt då årets kurser blev fullbokade redan i augusti förra året. Klubben bestämde sig för att satsa på just H-båtar då det är en båt som går att få tag på till ett hyfsat pris, den är både stadig och välseglande samt att den tillhör en levande klass. De köpte in sju begagnade båtar och rustade upp dem för att göra dem så likvärdiga som möjligt.

Klubben ordnade sedan så att båtarna fick varsin plats med bommar i inloppet till hamnen, för att underlätta in och ut segling - då nybörjarkursen är för deltagare som aldrig seglat tidigare. Med detta som utgångspunkt får deltagarna under första lektionen lära sig att starta en utombordsmotor, samt träna på att lägga ut och till. Därefter får de även lära sig hur de tar sig ut och in för segel. Under kommande lektioner ökar svårighetsgraden succesivt - från halvvind i åttor till kryss och läns - och sedan manövrerings moment såsom backa, stoppa och runda en boj.

Kursplanen är i stort sett densamma som den de använder till ungdomarnas jolleverksamhet, men för de vuxna går det att lägga in lite mer teori och den startar i början av maj. Då hinner de med sex gånger före semestern, och fem gånger efter, följt av två gånger med avriggning och upptagning som också ingår i kursen. Tanken är att deltagarna ska gå nybörjare och därefter fortsättningskursen, om de inte har vana sen tidigare. Under dessa två år får deltagarna då 22 lektioner totalt - vilket Göran tror kan ge en stabil grund att stå på för egna äventyr - gärna med kappsegling.

- Det har varit väldigt roligt att hålla denna seglarskola. Vi har träffat många trevliga och entusiastiska nya seglare och hoppas att vi nu ska kunna göra kappseglare av dem. Vi tycker själva att det är roligt och spännande att kappsegla, och vi anser att det är det bästa sättet att lära sig att hantera en båt. Södra Vättern där vi seglar är ett stort öppet vatten utan skärgård - därför är kappsegling ett sätt att göra seglingen ännu mera spännande och rolig, berättar Göran.

En av förutsättningarna för en lyckad kurs är att det finns funktionärer till hands i form av instruktörer och bojläggare. För nybörjargrupperna har de dessutom seglande instruktörer för coachning och säkerhet. En vanlig seglingskväll seglar deltagarna runt bojar, men med jämna mellanrum blir det även en utflykt till en närliggande hamn.

Så småningom - framför allt i fortsättningsgruppen - läggs kappseglingsmoment till. Såsom starter, rundningar och spinnakersegling. Men det läggs även stor vikt vid manövreringsmomenten: man överbord, plocka upp saker i vattnet och hur man hanterar ett ankare.

Säsongen avslutas sedan med att lära ut underhåll av båtarna - vilket de har möjlighet till tack vare sitt uppvärmda båthus som rymmer en båt i taget. Med andra ord får man lära sig allt man behöver för att börja segla kölbåt efter en kurs hos Domsands Vuxenseglarskola!

Vill du också lära dig segla? Besök vår sida www.seglarskola.se för att hitta en certiierad seglarskola som passar dig!

Skribent: Johanna Bergqvist

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info