Hoppa till sidans innehåll

Bli solklok med EVY

31 MAJ 2022 08:05
Nu kommer en tid när vi vistas mer utomhus vid sjö och hav och utsätter oss extra mycket för sol. Tillsammans med förbundets officiella solskyddspartner EVY, vill vi bidra till större kunskap kring hur man skyddar sig på bästa sätt.
  • Skapad: 31 MAJ 2022 08:05

60 000 svenskar får diagnosen hudcancer varje år, många gånger beror detta på okunskap om solen och hur man skyddar sig. EVY har därför tagit fram en guide till vad du bör tänka på när det kommer till solskydd.

Du kan ladda ner hela artikeln digitalt här

Applicera rekommenderad mängd
De allmänna rekommendationerna är 5 ml för ansikte och hals samt 35-45 ml för kroppen. Forskning visar dock att gemene man applicerar mindre än hälften av vad som rekommenderas. Detta leder till att SPF värdet på flaskan minskar avsevärt och kan inge en falsk trygghet. Med EVY är det lätt att uppnå den rekommenderade mängden då moussen absorberas snabbt, mättar hela översta hudlagret och bildar ett skyddande membran i överhuden. Därför blir EVY extra hållbart och långvarigt solskydd. En ”golfboll” mousse räcker till ansiktet och hals, och en handfull till en vuxen arm.

Välj solskydd med högt UVA-skydd
UVA utgör 95% av dagsljuset, året runt. Det tränger igenom glas och moln samt är orsaken till pigmenteringar och rynkor. Även om UVA inte bränner huden så går strålarna djupare ner i hudlagret och skadar hudens DNA, som på längre sikt leder till förtida åldrande och eventuellt hudcancer. SPF avser endast skyddet mot UVB-strålarna. Därför bör man leta efter UVA symboler på sitt solskydd. UVA i en cirkel visar att solskyddet uppfyller EU:s krav på 33% i relation till UVB.

Hur ofta applicerar du produkten?
Den allmänna rekommendationen är att återapplicera varannan timme för att behålla SPF- faktorn. Det är vanligt att skyddet gnids/rinner av vid vatten eller svett och att vi applicerar för lite/ ojämnt lager. Smörj ordentligt första gången i stället för att dutta lite hela tiden. Har man blivit röd så är man bränd och ska undvika mer sol. Vanliga områden vi missar är fötter, läppar och öron.

Är solskyddet vattenfast eller extra vattenfast?
Ett extra vattenfast solskydd innebär att mer än 50% av skyddet sitter kvar efter 140 min eller 4x20 minuter i vatten. Det rinner därför inte av när du badar eller svettas. Ett oberoende laboratorietest visar att EVY SPF 50 endast går ner till SPF 35 efter 8 timmar i vatten. SPF-värdet mättes sedan efter torktiden, alltså 14 timmar senare - ett unikt resultat.

Undvik känslig hud genom rätt produkter
Många solskydd använder parfymer för att maskera doften av solfilter samt konserveringsmedel för att de ska hålla längre. Detta kan irritera huden och öka risken för att utveckla känslig hud på sikt. Många upplever att solskydd täpper igen porer, känns fett och att man får kvisslor av solskydd. Det är en av orsakerna till att man inte applicerar tillräckligt. EVY är utvecklad för känslig hud men lämplig för alla hudtyper. Även aknebenägen, rosacea eller eksemhud. Den patenterade grundformulan absorberas snabbt och förstärker hudens naturliga barriärfunktion samtidigt som hudens kan andas fritt. Alla EVYs produkter är fria från konserveringsmedel och parfym. De allra flesta produkterna är också veganska.

Hur länge håller en öppnad förpackning
Många gånger öppnar man hudvårdsprodukter utan att tänka på hur länge de håller. Faktum är att de flesta solskydd håller sällan i mer än 6 – 12 mån efter att du öppnat flaskan. De viktiga solfiltren bryts ner i kontakt med syre och ger därför inte lika bra skydd efter ett år. Lukta gärna, solfiltrena härsknar ganska fort. Som tur är behöver du inte oroa dig när det gäller EVY. Aerosolflaskan i kombination med EVYs unika teknologi blir som ett koncentrat. Flaskan öppnas aldrig och kan användas till sista utgångsdatum. Därför innehåller EVY inga konserveringsmedel. Det blir heller inget svinn.

Källa: EVY Technology
Foto: EVY Technology

Skribent: EVY Technology

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info