Hoppa till sidans innehåll
Foto: Karin Knigge

65 + på vattnet

20 JUL 2022 06:00
Det var en vacker måndagsförmiddag den 30 maj med lätta vindar. Det passade bra för utövarna som denna dag skulle ut och segla. Några av de för första gången. Dagens träff började med fika och genomgång i klubbhuset.
  • Skapad: 20 JUL 2022 06:00

Paul en av två ledare gick igenom dagens väder och passade på att repetera lite från vårens tidigare teoritillfällen. De åtta deltagarna lyssnade och var med i diskussionerna. De tillhör kanske inte majoriteten av klubbarnas seglare i dagsläget. De är nämligen alla 65+ och deltar i projekten ”Segling för Äldre” och ”Segling hela livet”. 

SS Kaparen är en av de klubbar som har ansökt om bidrag för båda projekten. ”Segling för Äldre” innebär att deltagarna i form av en lärgrupp genomför Svenska Seglarförbundets kurs i förarintyg för fritidsbåt under handledning av Peter Rung och Paul Hedrén. Kursen pågår fortfarande och gruppen planerar att anlita en förhörsförättare till hösten för att försöka få sitt intyg. De ska även gå kursen ”Seglingens Ledarskap Grund” tillsammans. ”Segling hela livet” har huvudmålet att få fler seniorer i rörelse. Här handlar det alltså om att komma ut och segla och träna både fysiskt och kanske praktisera de nya kunskaperna från förarintygskursen.  

Deltagarna är överens om att det är bra att få möjlighet till både teori och praktik genom ett antal seglingsträningar. Silvia kliver över från segelbåten till motorbåten efter sitt pass och berättar att hennes förväntningar är att lära sig så mycket som möjligt både teoretiskt och att segla. Hon gick en seglingskurs förra sommaren och fick höra att klubben skulle erbjuda mer segling för hennes målgrupp. Något som hon hakade på.  

Projekten ”Segling för Äldre” och ”Segling hela livet” avslutas under 2022 men Peter tycker att det är inspirerande att få lära ut och engagera nybörjare i både teori och praktik och han tycker absolut att andra klubbar skall satsa på seniorsegling. Det skapar engagemang och intresse för segling och havet som fritidsintresse hos äldre som kan föras över på yngre generationer. Han ser också att det finns intresse och kraft hos seniorerna att så småningom delta i klubbens övriga aktiviteter och verksamhet. 

 Foto: Karin Knigge

Skribent: Karin Knigge
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info