Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Stenholm

Tränare och seglare på toppnivå inspirerade på tränarseminarium

08 FEB 2022 08:05
25 tränare på blå och röd nivå deltog i slutet av januari ett digitalt tränarseminarium på temat ledarskap där några av våra mest erfarna tränare och seglare föreläste och inspirerade.
  • Skapad: 08 FEB 2022 08:05

Bra verksamhet med träning och utveckling för seglare efter seglarskolan och nybörjarseglingen på grön nivå är en viktig förutsättning för att göra kappsegling tillgänglig för alla. Ett sätt att stödja och inspirera tränarna i sin utveckling är tränarseminariet som i år genomfördes helt digitalt för tränare blå och röda nivåer.

Målet för årets tränarseminarium var att stimulera och inspirera tränarna ute i våra klubbar redan från den blå nivån och där för var temat och fokus på ”Ledarskapet och dess betydelse”.

OS-seglaren Olivia Bergström inspirationstalare
Vår OS-seglare i 470 Olivia Bergström inledde seminariet med en inspirerande föreläsning om sina upplevelser av sina tränares och ledares betydelse för just henne.
Olivia betonade tränarens engagemang, feedback och struktur i träningsarbetet som de viktigaste hörnstenarna.

Kicki Hedström från vår Barn-och ungdomskommittén presenterade Seglingens strategi 2026 samt valda delar ur ”SSF:s riktlinjer för en långsiktig och hållbar ungdomsverksamhet” med reflexioner om hur detta kan hjälpa och underlätta inte minst för tränarna.

Annika Karlsson från SISU Idrottsutbildarna föreläste och genomförde gruppdiskussioner med frågeställningen ”Seglingens ledarskap - Vad står ledarskapet för och vem är jag som ledare?” vilket väckte många tankar och idéer bland deltagarna.

Nya målprofiler basen i uppföljning av seglare
Anders Larzon presenterade de uppdaterade målprofilerna inom ramen för SSFs pedagogiska modell ”färgrektangeln”.  Tränarna inklusive klasstränarna fick i uppgift att diskutera hur de kan använda målprofilerna på ett optimalt sätt. Dels för det egna träningsarbetet men också när det gäller uppföljning och feedback från andra tränare som involveras i seglarens utveckling.

Oscar Pantzare om olika sätt att lära ut
Under rubriken ”Lärande och Feedback” föreläste Oscar Pantzare, fd klasstränare optimist, om olika sätt att lära ut. Oscar presenterade uteslutande metoder med vetenskaplig förankring och som påverkat hans eget agerande som tränare. Oscars föreläsning inspirerade verkligen deltagarnas erfarenhetsutbyte.

Seminariedagen avslutades med att Per Frykholm, RIG-tränare i Lerum, föreläste om vikten av allsidig fysisk träning med tonvikt på motorik, styrka och uthållighet. Allt för seglare från grön till röd nivå men också kopplat till olika åldrar.

Hur väl årets tränarseminarium påverkar de deltagande tränarna kan de bara svar på själva. Dock kan konstateras att innehållet väl svarade upp mot de egenskaper som Olivia i sin inledning påtalade som betydelsefulla i tränarskapet, dvs engagemang, feedback och struktur.

Vill du utvecklas som tränare? Vi behöver dina kontaktuppgifter för att hålla kontakt så mejla This is a mailto link .

Skribent: Marit  Söderström
E-post: Adressen Gömd

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info