Hoppa till sidans innehåll

Nya krav på besiktning för havskappseglare

17 JAN 2022 14:40
Denna information rör de båtägare som vill delta på kappseglingar i Sverige som tillämpar World Sailings Offshore Special Regulations kategori 3 som exempelvis Gotland runt eller Raymarine2Star.
  • Uppdaterad: 17 JAN 2022 14:40

Bild: Team Pro4u ORCI EM 2019 Oxelösund

Från och med 1:a Januari 2022 kräver OSR 3.02 att en okulär besiktning av kölinfästning inklusive kölbultar och roder med tillhörande styrsystem genomförs minst vartannat år och alltid efter en grundstötning. Besiktningen skall dokumenteras och kunna visas upp för arrangören vid registrering.

Svenska Seglarförbundets styrelse har efter förslag från Tekniska kommittén beslutat att:

  • SSF kommer att tillhandahålla ett webbaserat register över genomförda inspektioner där båtägaren kan ladda upp dokumentation och bilder från en genomförd inspektion och där arrangörer kan se vilka båtar som har genomfört inspektionen. För båtar som har mätbrev utfärdade av SSF kommer det vara kostnadsfritt att använda registret. Systemet väntas vara i drift senast 1:a april.
  • För seglingar i Sverige får båtägaren själv genomföra inspektionen med hjälp av den mall som TK utarbetat. Om båtägaren så önskar får man anlita hjälp av en kvalificerad person tex. en besiktningsman, båtbyggare från ett varv eller annan kvalificerad person.
  • Mätpersoner licenserade av SSF är generellt inte att anse som kvalificerade personer och förväntas inte utföra stukturinspektioner.

Båtar som skall kappsegla utomlands kan behöva en besiktning av en oberoende kvalificerad person. Uppstår ett sådant behov kommer SSF att försöka hjälpa till att förmedla kontakt med lämpliga personer.

SSF undersöker även möjligheten att koordinera kraven för strukturinspektioner med vår grannländer. Vidare information om detta kommer förhoppningsvis under våren.   

Dokument att ladda ner:
Protokoll för besiktning av kölinfästning (pdf)
Instruktion för besiktning av kölinfästning & roder (pdf)

Frågor?: kontakta Patrik Erlandsson, ansvarig för båtteknik på Svenska Seglarförbundets kansli This is a mailto link.
Mer info om mätebrev/båtteknik på svensksegling.se här.

Skribent: Per Lindell

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info