Hoppa till sidans innehåll

Lovisa Karlsson i SOK:s Topp och Talang

10 JAN 2022 19:06
470-seglaren Lovisa Karlsson är ett av framtidsnamnen som Sveriges Olympiska Kommitté nu satsar på när de utökar stödprogrammet ”Topp och Talang” med 18 unga, starka, atleter.
  • Skapad: 10 JAN 2022 19:06

Foto: Malcolm Hanes

Målsättningen för SOK och för de 18 talangerna är att nå framgång i kommande olympiska spel.

- Det här betyder givetvis jättemycket för mig. Utan det här stödet hade jag fått försöka hitta egna sponsorer, plus hjälpen jag får från min klubb och från Seglarförbundet. Men det här innebär att vi får det mycket bättre ekonomiskt och kan satsa fullt ut mot Paris 2024, säger Lovisa.

Därmed blir det en helhjärtad olympisk satsning i den nya OS-klassen 470 mix tillsammans med silvermedaljören i 470 från Tokyo Anton Dahlberg, som redan är med i SOK:s Topp och Talang. Lovisa gjorde sitt första OS i Tokyo i 470 dam där hon kom på 14:e plats tillsammans med Olivia Bergström. 

- Just nu pluggar jag men från mars-april kommer jag och Anton att segla på heltid fram till Paris 2024, berättar Lovisa.

Ett team i världstoppen tror förbundskapten Magnus Grävare 
Även från Svenska Seglarförbundets sida är man glad över stödet. Och förbundskapten Magnus Grävare tror att det inte dröjer länge innan Anton och Lovisa är med i den absoluta världstoppen. 

- Inför OS 2024 står seglingen inför den kanske största förändringen av programmet någonsin, med fyra grenar med helt nya redskap och 470-klassen som nu blir en mixed-gren. För att stå oss starka även vid kommande olympiader så har vi börjat ett grundligt program långt ner i åldrarna på de nya grenarna, samtidigt som vi jobbat hårt med att hålla kvar våra "gamla" stjärnor. I detta perspektiv så hamnar 470-mixed någonstans mellan det gamla och nya. Med Lovisa satsande tillsammans med Anton så tror vi att vi kommer att ha ett team som kan slåss i världstoppen från första stund, säger Magnus Grävare och fortsätter: 

- Lovisa är en grym talang som nu är erfaren nog att matcha Anton i båten. Hon har de rätta fysiska och mentala egenskaperna för att lyckas i den yppersta eliten. Vi är glada att SOK också har sett detta och tar ut henne i Topp- och Talangprogrammet. Det ger teamet och Seglarförbundet ett både praktiskt och mentalt stöd i satsningen framåt. 

Skräddarsytt stöd för medaljkandidater
Topp och Talang är ett skräddarsytt stöd för aktiva som bedöms ha potential att kunna nå medaljkapacitet på OS och VM med en uthållig satsning och rätt stöd. Topp och Talang ska ge aktiva, med potential att nå världstoppen, möjlighet att göra en hundraprocentig satsning, oavsett den egna idrottens eller familjens ekonomi.

Topp och Talangprogrammets hela ekonomi och allt stöd till aktiva och förbund kommer från SOK:s sponsorer. SOK startade stödprogrammet Topp och Talang 1998 och utfallet av stödet har en dokumenterat hög nivå. Drygt 30 procent av talangerna i Topp och Talang har lyckats ta steget till medaljkapacitet vid VM eller OS efter fyra till sex års satsning.

 

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info