Hoppa till sidans innehåll
Foto: Sailing Energy

Landslaget laddar för en ny säsong

26 JAN 2022 10:05
Ett knappt halvår efter OS i Tokyo kan förbundskapten Magnus Grävare presentera ett nytt landslag med tre nyblivna OS-silvermedaljörer, nya spännande konstellationer och några helt nya namn.
  • Skapad: 26 JAN 2022 10:05

Bild: OS-silvermedaljören från Tokyo Josefin Olsson seglar vidare mot sitt fjärde OS Foto: Jesus Renedo

Som vanligt efter ett OS är det turbulent i seglingsvärlden med många som tar en paus, besättningar som delar på sig och nya som bildas. Lägg till att det är många nya klasser till OS, som bara är två och ett halvt år bort, så kan man prata om stora förändringar internationellt. Och därmed också i det svenska kappseglingslandslaget.

Anton & Lovisa satsar i 470 mix
Borta från OS-programmet är 470 som en dam- och en herrklass. Men 470:an lever kvar i OS som en mixedklass och där har Sverige en av sina starkaste besättningar just nu i den nya konstellationen Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson. De utmanas på hemmaplan av Olivia Bergström/Hugo Christensson.

I ett par år har både Vilma Bobeck och Rebecca Netzler varit med i SWE Sailing Team i 49er – dock i olika båtar. Men nu gör de en satsning tillsammans.

Silver-Fredrik 49er rorsman
Fredrik Bergström, som vann OS-silver i Tokyo tillsammans med Anton Dahlberg, byter både från gast till rorsman och från 470 till 49er. Han kommer att segla tillsammans med Axel Munkby.

I flerskrov (Nacra 17) fortsätter Ida Svensson/Marcus Dackhammar sin satsning tillsammans. Även Emil Järudd blir kvar i klassen men kommer att segla tillsammans med Hanna Johnsson.

Josefin seglar vidare mot sitt fjärde OS
I enmansbåt (ILCA fd Laser) fortsätter silvermedaljören från Tokyo Josefin Olsson, medan Jesper Stålheim lämnar klassen. Kvar är Wilhelm Kark och Emil Bengtson.

I Kitefoil och Windfoil finns ännu inga svenska seglare med i SWE Sailing Team utan de står på tillväxt i det nystartade svenska utvecklingslandslaget.

- Det är stora förändringar med många nya grenar och redskap. Det är roligt att de tre OS-medaljörerna från Tokyo är kvar och motiverade att satsa vidare. Även de andra OS-deltagarna och de som var nära OS har valt att satsa vidare och det känns bra, speciellt som vi har ganska många yngre och en seglare har oftast sin peak mellan 28 och 34 år, säger förbundskapten Magnus Grävare som ser ganska ljust på den säsong som väntar.

- Men ett litet tomrum blir det efter några av de som slutar. Jag tänker kanske framför allt på Max Salminen, Jesper Stålheim, Julia Gross och Hanna Klinga som alla varit med i landslaget i över tio år och vunnit många mästerskapsmedaljer.

De stora eventen flyttas fram
Även om det finns en viss osäkerhet inför kommande säsong så är det ändå högst troligt att det blir många internationella mästerskap, även om för-OS i Marseille och VM i Haag flyttas från 2022 till 2023.

- Lite rörigt är det ändå i tävlingskalendern. Att det inte blir ett för-OS två år innan spelen är helt unikt. Och även att det gemensamma VM:et är uppskjutet från 2022 till 2023 är extremt ovanligt. Det betyder framför allt att möjligheterna att kvalificera sig för OS kommer att pågå mellan augusti 2023 (då VM avgörs i Haag) fram till april 2024, det vill säga under åtta månader. Normalt pågår möjligheterna att kvala in till OS under två år.

OS i Tokyo blev en stor framgång för svensk segling med två olympiska silvermedaljer. Frågan är om succén kan upprepas i Paris 2024 – eller snarare i Marseille där de olympiska seglingarna ska avgöras.

- Vi ligger kanske lite sämre till just nu, men det är inte omöjligt. Vi är ju lite sämre i de nya klasserna. Men vi har Anton Dahlberg och Josefin Olsson som satsar vidare och som båda har möjligheter att vinna fler OS-medaljer. Och vi har stora förhoppningar på Vilma Bobeck/Rebecca Netzler, säger Magnus.

Inga landslagsseglare i nya foilklasserna
I OS 2024 debuterar de två foil-klasserna Windfoil och Kitefoil (med både dam- och herrklass). Det finns dock inga svenska landslagsseglare i de här klasserna just nu, utan de håller till i det nybildade svenska utvecklingslandslaget.

- De har nästan inte tävlat internationellt ännu men det finns ett par seglare som vi hoppas ska ta klivet. Vi får se hur det går. Men det blir tufft. De här klasserna kommer bara att ha cirka 20 startande på OS 2024. Runt om i världen finns det cirka 300 seglare som satsar seriöst och på heltid i Windfoil och i Kitefoil, så även om det är nya grenar så ser vi redan en stor spridning över hela världen.

Fakta:

SWE Sailing Team 2022
470: Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson, Olivia Bergström/Hugo Christensson
49er: Fredrik Bergström/Axel Munkby, Vilma Bobeck/Rebecca Netzler
Nacra 17: Emil Järudd/Hanna Johnsson, Ida Svensson/Marcus Dackhammar
ILCA (tidigare Laser: Josefin Olsson, Wille Kark, Emil Bengtson

10 OS-grenar i Paris 2024
Enmansjolle (ILCA - dam och herr)
Skiff (49er - dam och herr)
Flerskrov (Nacra 17 - mixed)
Tvåmansjolle (470 - mixed)
Kitefoil (dam och herr)
IQfoil (dam och herr)

Kappsegling 2022

Mästerskap
IQFoil EM – Garda, 16–22 maj
Laser, herr VM – Mexico, 23–28 maj
Nacra/49er EM – Aarhus, 5–10 juli
49er Sprint VM – Marstrand 14–17 juli
Nacra/49er VM – Halifax, Canada, 31 aug–5 sept
Laser, dam VM – Qingdao, 12–17 oktober
470 EM – Turkiet, 13–18 september
Kitefoil EM – Grekland, 25–30 september
Kitefoil VM – Sardinien Italien, 8–13 oktober
470 VM – Israel, 24–29 oktober
IQFoil VM – Brest, 16–22 oktober
Laser EM – Hyères, 16-21 november

Internationella regattor
Mallorca – 4–9 april – Princesa Sofia Regatta
Hyères – 25–30 april – Semaine Olympique Francaise
Kiel – 22–26 juni – Kieler Woche

För mer information kontakta Mats Olsson på SSF 070 – 633 6130 eller This is a mailto link

Skribent: Marit  Söderström
E-post: Adressen Gömd

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info