Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Stenholm

21 nya seglare till RIG och NIU segling i höst

07 FEB 2022 11:35
Efter en fyra månader lång antagningsprocess kan Svenska Seglarförbundet nu hälsa 21 lovande ungdomar välkomna till RIG och NIU i Motala, Lerum och Vellinge med start hösten 2022.
  • Uppdaterad: 04 FEB 2022 10:23

Bild: Elsa Aronsson, Less/GKSS och RIG-elev Lerums Seglargymnasium under JSM 2021

Rekryteringen som har pågått sedan 1 oktober 2021 avslutades i början av februari. Med en geografisk spridning från Umeå i norr till Helsingborg i söder kommer 9 tjejer och 12 killar till hösten att få börja sin gymnasieutbildning med inriktning på segling i Motala, Lerum och Vellinge.

RIG (Riksidrottsgymnasium) och NIU (Nationell Idrottsutbildning) är två världsunika utbildningar där idrottsintresserade elever kan kombinera sina gymnasiestudier med sin idrott och även få betyg i just det ämnet som kallas Specialidrott. Svenska Seglarförbundet har två RIG och ett NIU. RIG i Motala och Lerum fokuserar på klasserna ILCA (tidigare kallad Laser) och 29er. NIU i Vellinge, startade upp höstterminen 2021 och har inriktning på foilande klasser med både windfoil (foilande vindsurfing) och kitefoil (kitesurfing med foilbräda).

Omfattande rekryteringsprocess
I rekryteringen ingår en skriftlig ansökan, en film som visar seglingsfärdigheterna, en intervju samt tränarreferenser. Nästa steg i processen är att bli kallad till intervju. Där får seglaren berätta om allt från sin seglingsbakgrund, varför hen vill gå på RIG/NIU, sina målsättningar till förmågan att samarbeta, driv och skolarbetet. 

Per Frykholm, tränare i Lerum och Björn Alm, tränare i Motala har båda många års erfarenhet av att utveckla unga seglare. Tillsammans med ansvarig för SSF:s Utvecklingslandslag, Alberte Lindberg höll de under tre intensiva dagar digitala intervjuer med förhoppningsfulla och laddade seglingsungdomar som ansökt till Motala eller Lerum.  

Huvudtränare på NIU Vellinge är Martin Strandberg som också är ansvarig för de foilande klasserna i Utvecklingslandslaget. Under urvalsprocessen för NIU har även Alberte medverkat tillsammans med Josef Holmqvist som är biträdande rektor på Sundsgymnasiet i Vellinge.

Antagna till RIG Motala
Alice Asplund, Trollhättan
Olga Schwartz, Umeå
Tea Jagefeldt, Trollhättan
Alexander Olsson, Sundbyberg
David Aldurén, Täby
Julius Graudums, Ingarö

Antagna till RIG/NIU Lerum
Filippa Boman, Torslanda
Thyra Westbom, Sävedalen
Tyra Fahlvik, Lerberget
Wilma Kallin, Västra Frölunda
Albin Seglevi, Helsingborg
Alexander Hargefors, Kil
Alfons Sellin, Västra Frölunda
Leo Fagerberg, Kullavik
Victor Isdahl, Öckerö

Antagna till NIU Vellinge
Maya Gysler, Oslo
Tuva Opedal, Stavanger
Carl Norman, Sundbyberg
Felix Dybdal, Oslo
Wilhelm Dahlberg, Saltsjö-Boo
Hampus Landgren, Limhamn

Skribent: Cecilia Jonsson

Samarbetspartners

  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info