Hoppa till sidans innehåll
Foto: Sailing Energy / Tomas Moya

Emil och Hanna bästa svenskar i Oman

22 NOV 2021 10:50
VM i Oman (Nacra 17 och 49erFX) är över och bäst av de tre svenska besättningarna lyckades Emil Järudd och Hanna Johnsson som tog sig till medaljrace i sitt allra första mästerskap tillsammans.
  • Skapad: 22 NOV 2021 10:50

- VM blev som förväntat tycker jag. Några av seglarna kommer att säga att de är besvikna men det beror nog mest på att de har varit ringrostiga och att två av de tre teamen är nya konstellationer så de har varit ganska ojämna i sina prestationer. Men stundtals har de slagits i toppen och jag tror att de känner att de kan utmana de främsta. Nu skall vi få till en riktigt bra vinterträning så att den där lägsta nivån kan höjas rejält innan nästa tävlingssäsong, säger förbundskapten Magnus Grävare.

Emil och Hanna kom till VM för att testa hur de funkar tillsammans och de fick de svar de hoppats på.

- VM kändes kul. Det var extra roligt att känna hög potential från början. Men vi kan bli bättre på tekniken och synken i båten i manövrar och båtfart.  Det skulle vara bra med lite mängdträning. Vi är knappast fullärda efter bara 30 timmar tillsammans i båten, säger Hanna.

Det var bara 15 båtar till start i Nacra-klassen. Men det var hög klass på besättningarna med världsmästarna från både 2019 och 2020 och två av OS-medaljörerna från i somras. Så motståndet var bra och Emil och Hanna är nöjda med sin tionde plats.

- Det här gav definitivt mersmak. Vi är snabblärda ihop som team med bra känsla för båten och även bra kommunikation runt banan. Vi var snabba på att anpassa oss för att segla båten så bra vi kunde, samt bra utvärderingar och tankar efteråt. Hoppas vi kan starta ett bra samarbete ihop mot OS i Paris 2024, säger Emil.

Ida Svensson och Marcus Dackhammar var inte lika nöjda med en 13:e plats.

- Ida och Marcus var på gång och nosade ordentligt på täten i mitten av regattan efter en sämre inledning präglad av dåliga starter. De fick tyvärr en riktigt dålig dag sista dagen med tre race, så de föll tillbaka i tabellen och är därför mycket besvikna. Men jag tycker att de, i sina bästa stunder, ändå har visat att de kan hota de fem-sex bästa, säger Magnus Grävare.

I 49erFX var Klara Wester och Malin Tengström nära en plats i medaljracet. De slutade tolva vilket är godkänt i deras första mästerskap tillsammans.

- Malin och Klara startade långt bak. Men sedan fick de till starterna och positioneringen på banan och presterade i klass med toppbesättningarna. Då visade de sin potential, något som de kan ta med sig, säger Magnus.

 

Läs mer här: International 49er Class Association » 2021 World Championship eller här: 49er world championship - Oman Sail

 

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info