Hoppa till sidans innehåll

Anton & Lovisa satsar mot OS 2024

03 OKT 2021 19:42
Svensk segling får en ny stark besättning som tar sikte mot en olympisk medalj i Paris 2024. Det är Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson som nu offentliggör sin satsning mot medalj i OS i Paris 2024.
  • Uppdaterad: 03 OKT 2021 19:42

Anton Dahlberg som vann OS-silver i Tokyo, tillsammans med Fredrik Bergström och satsar nu på den nya mixade 470-klassen i par med landslagskompisen Lovisa Karlsson.

OS-finalen var Anton och Fredriks sista internationella tävling tillsammans. Nu försvinner dam- och herrklassen i 470 från det olympiska programmet och ersätts av en mixedklass. Och en av de mest spännande besättningarna i den nya klassen blir Anton och Lovisa.

Med 36-årige Antons stora rutin och framgångar, som ett VM-guld och OS-silver bara i år, plus ytterligare fyra EM- och VM-medaljer, tillsammans med 26-åriga Lovisas erfarenhet från 470 och 14:e plats i OS i somras, kommer de två, till en början, att få finna sig i att vara en av favoriterna i denna nya OS-klass. Och målet är ett OS-guld om tre år.

- Vi hade inte gått in i denna satsning, om vi båda inte hade höga ambitioner. Jag har ett OS-silver och Lovisa har också erfarenhet från OS. Bränslet i satsningen är en nyfikenhet kring att utvecklas tillsammans. Framför oss är två stora delmål: VM i Israel 2022 och VM i Holland 2023. Vi planerar att vara konkurrenskraftiga på båda dessa, säger Anton.

Båda har många år bakom sig i 470. De har ofta tränat tillsammans, inte minst eftersom Lovisa och hennes tidigare partner, Olivia Bergström, tränades av Antons fru Alberte Lindberg.

- Vi har under de senaste fyra åren drivit våra respektive satsningar parallellt och lärt känna varandra under tiden. Anton och Fredrik har varit förebilder för mig och Olivia, och vi har ofta varit på samma plats och kunnat utbyta kunskap, säger Lovisa och fortsätter:

- Det känns väldigt kul att gå in i en ny satsning mot OS i Paris med Anton. Han är inte bara en erfaren seglare med många stora meriter utan även en energifylld, positiv, ödmjuk och målmedveten person.

Från Svenska Seglarförbundet och från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) välkomnar man den nya satsningen.

- Det är en stor nyhet för landslaget att Lovisa och Anton har bestämt sig att satsa tillsammans. De kommer initialt att nämnas som ett av de starkaste korten i klassen inför nästa OS. De känner varandra väl redan nu och går bra ihop, både utifrån en sportslig kravprofil och som ett team, säger förbundskapten Magnus Grävare men höjer också ett varningens finger:

- Vi får skynda långsamt och ge dem chansen att komma i gång och få ha både framgångar och lite utmaningar på vägen, innan vi ställer höga krav på dem.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo är också glad över det nya paret och deras satsning mot Paris:

- Det här är otroligt positivt. Det är spännande med en mixedklass i och med att vi har två så starka besättningar i grunden. Kombinationen med Antons fyra OS och stora framgångar de senaste åren samt Lovisas snabba utveckling och starka driv har potential att ge oss en slagkraftig besättning i den absoluta världstoppen. Men det gör sig inte själv. De måste jobba hårt för att få till alla delar, säger Peter Reinebo.

Foto: Mats Olsson

Skribent: Mats Olsson 
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info