Hoppa till sidans innehåll

Vindfattigt Laser-VM i Barcelona

10 NOV 2021 16:58
Laser-VM i Barcelona är över. Mästerskapet har präglats av lätta eller inga vindar och fyra race av planerade tolv fick ställas in. För svensk del blev det inga framskjutna placeringar. Emil Bengtsons 49:e plats blev bästa svenska placering.
  • Skapad: 10 NOV 2021 16:58

Förutom Emil så var Wilhelm Kark och Ludvig Lindqvist de svenska seglarna på plats. Ludvig slutade 51:a och Wilhelm kom på 121:a plats. Bäst var nyzeeländaren Thomas Saunders som vann före Finn Lynch, Irland.

- Kanske inga jättebra svenska resultat, men jag tycker ändå att vi är på rätt väg. Tar vi Ludde så var han VM-debutant och kom till guldfleet. Det är få debutanter som lyckas med det, så han är nöjd. Emil siktade nog lite högre och hade hoppats på lite bättre resultat. Men han gör sitt bästa VM. Och Wille har varit sjuk. Han har försökt segla men haft någon slags influensa och inte alls kunnat göra sig själv rättvis, berättar Jesper Stålheim som varit på plats som coach.

Alla tre i det svenska laget räknas som svenska framtidsmän i Laser, eller ILCA som klassen numera heter. Och Jesper ser potential i dem alla.

- Jag tycker att egentligen har de har farten och i vissa race är de med och slåss i toppen. Men starterna måste förbättras. De plockar båtar under racet vilket är ett tecken på att de har farten och vet hur de ska segla. Men de måste lära sig att starta bättre i stora fält. Det är stor skillnad att komma i väg som 20:e båt eller som nummer 60, säger Jesper.

Jesper seglade OS för några månader sedan och coachar nu sina före detta lagkamrater. ”Kunskapsöverföring” kallar Jesper det - som dock tänker fortsätta satsa på sin egen segling. Han kan också tänka sig fler coachuppdrag i framtiden. Men VM:et i Barcelona får inte något högt betyg av honom.

- Det har inte varit det bästa VM:et. Det har varit många dåliga beslut från organisationen och vi har bara kunnat segla tre av totalt sex dagar. Vi har haft vind på morgonen, därefter dör den mitt på dagen och så kommer en lätt sjöbris på eftermiddagen. Hade vi bara startat tidigare så hade vi fått till fler race, berättar Jesper.

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info