Hoppa till sidans innehåll

Sverige seglade starkast på JNoM i Optimist

02 AUG 2021 12:16
Det blev dubbelt svenskt på JNoM i Träslövsläge när David Alduren och Annie Hinton tog guld i pojk- respektive flickklassen. Träslövsläge Båtklubb och Båtsällskap klev in på kort varsel som arrangör och levererade ett fint evenemang.
  • Uppdaterad: 02 AUG 2021 12:16

Bilder: Per Hammarström / Pontus Lindorf

Resultatmässigt dominerade Sverige med förstaplats i både pojk- och flickklass. David Alduren från KSSS tog guldet och Victor Isdahl från Hjuvik tog brons i pojkklassen, totalt fem svenskar topp tio. I flickklassen vann Annie Hinton från RÖSS med Thyra Westbom från LESS på bronsplats, totalt sju svenskor topp tio.

Träslövsläge fick kliva in på kort varsel 
Planen var att Finland skulle arrangera 2021 års JNoM men pga Covid-restriktioner fick den arrangerade klubben i Helsingfors lämna återbud i sista stund. Då även 2020 års JNoM blev inställt pga Covid fanns det ett stort tryck på att 2021 års upplaga skulle genomföras, Sverige tog på sig ledartröjan och hittade en arena i Träslövsläge, där även årets rikskval seglades. Med väldigt kort varsel och ett fantastiskt arbete av arrangörskommitten lyckades vi få till ett mycket lyckat arrangemang som genomfördes mellan den 25 och den 31 juli. Mästerskapet samlade 112 deltagare från Sverige, Norge, Finland och Danmark. Baltstaterna och Island kunde tyvärr inte skicka några seglare detta år.

På måndagskvällen var det en teambildnings-aktiviteter efter träningen där bla 40 barn hoppade hopprep med ett gemensamt rep.

Tisdagskvällen avslutades med den officiella invigningen där lagen paraderade runt hamnen anförda av trumslagare och sedan fick komma upp på den stora scenen och framföra sina hejaramsor. En kanske något partisk åsikt är att det svenska laget både hade snyggast kläder och den bästa ramsan.

Vädret var det dominerande samtalsämnet under JNoM där prognosen innan växlade på timbasis mellan stiltje och storm med stora inslag av regn. När väl mästerskapet började med två officiella träningsdagar så var det i sol och värme med medelvind.

Första tävlingsdagen, onsdagen, började med väldigt instabil vindriktning och efter fyra timmar på vattnet fick alla båtar gå in utan att ha genomfört ett enda race.

Väntan på land följdes av utsegling vid fyratiden och två race per fleet genomfördes under kvällen i 5-6 sekundmeter.

 

Torsdagen och fredagen kom så vinden, och med den vågorna. Med byar upp mot 25 sekundmeter och 3-metersvågor gick det inte att genomföra några race någon av dagarna. Lagseglingen blev därmed tyvärr inställd till det svenska lagets stora besvikelse.

Under torsdagen styrde den svenska huvudcoachen Charlie upp alternativa aktiviteter med teori, hängteknik och dans

Arrangörerna gav inte upp och med några snabba schemaändringar kunde fyra race per fleet genomföras under den sista dagen. Stabil vindriktning och en styrka som växlade mellan medel och hård. Då det låg kvar dyning sedan fredagens starka vind blev det en del sjösjuka. Vinden ökade under dagen och de sista racen blev riktig hårdvind med stora vågor.

Se fullständig resultatlista på 
https://www.sailarena.com/sv/se/club/taebs/jnom-2021-opti-nordic-youth-sailing-championships-2021-sweden/

Bilder
För fler bilder sök på hashtaggen #jnom21opti på instagram

Skribent: Pär Hammarström

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info