Hoppa till sidans innehåll

Ny satsning på nästa generation elitseglare

21 SEP 2021 10:36
För att bättre hjälpa nästa generations seglare mot världstoppen sjösätter nu Svenska Seglarförbundet ett utvecklingslandslag. Ansvariga blir landslagstränarna Alberte Lindberg och Martin Strandberg.
  • Uppdaterad: 21 SEP 2021 10:36

Bild: Under OS i Tokyo coachade Alberte Lindberg dam 470 och Martin Strandberg Nacra 17. Båda har gedigen seglingsbakgrund i OS-klasser och lång erfarenhet som coacher. Nu får de ansvar för kommande generationer OS-seglare. Foto: Daniel Stenholm, Anton Dahlberg.

En framgångsrik elitsegling är ett av fyra fokusområden i Svenska Seglarförbundets (SSF) nya strategi. För att bättre hjälpa nästa generations seglare mot världstoppen så sjösätter nu förbundet ett utvecklingslandslag för seglare över 18 år.  

– Målet är att skapa förutsättningar för en snabbare utveckling mot hög internationell nivå och framtida medaljer på ungdoms- och seniormästerskap. Vi vill också skapa en förstärkt utvecklingsmiljö hemma i Sverige där vi kan hjälpa seglare som vill satsa att hitta en hållbar väg till världstoppen, säger Marie Björling Duell, förbundsdirektör och sportchef i SSF.

För att arbeta med utvecklingslandslaget har SSF anlitat Alberte Lindberg och Martin Strandberg, båda två landslagstränare som deltog på OS i Tokyo i somras.
– Det är två mycket kompetenta coacher med stor förståelse för den utvecklingsresa unga seglare står inför mot världstoppen, säger Magnus Grävare, förbundskapten. Denna satsning blir en extra viktig pusselbit för svensk elitsegling nu när hälften av seglingens OS-grenar är nya till OS-2024 i Paris.

Martin ansvarar framför allt för de foilande klasserna Windfoil, Kitefoil och Nacra 17 och kombinerar det med sin tränartjänst på förbundets nystartade foilgymnasium i Vellinge.  Albertes fokus ligger på Skiff- och Laserklasserna. Båda två har en gedigen egen seglingskarriär i OS-klasserna och lång erfarenhet som coacher.

 – I mitt arbete med svensk segling har jag sett ett behov av en satsning på ett utvecklingslandslag som en brygga mellan våra väl fungerade RIG och landslaget och jag känner mig extremt motiverad att jobba med denna kategori av seglare, säger Martin Strandberg.

 – Ett otroligt spännande uppdrag som jag brinner för och jag hoppas att vi lyckas göra vägen kortare från junior till seniorelit. Jag är säker att detta har potential att bli riktigt bra, säger Alberte Lindberg

Arbetet kommer att starta redan nu i höst med ett antal läger där man som seglare får vara med och känna på upplägget. Anmälan för att få delta kommer att publiceras inom kort. Ett utvecklingslandslag kommer sedan att tas ut inför säsongen 2022.

– Genom att skapa en bra utvecklingsmiljö på hemmaplan i samarbete med våra klubbar, klassförbund och seglargymnasier och förutom segling och mentorskap, kunna tillföra andra kompetenser som krävs såsom nutrition, fysiologi, idrottspsykologi kan vi skapa bra förutsättningar för våra unga seglare att utvecklas på ett hållbart sätt och påbörja sin resa mot världstoppen, säger Magnus Grävare och fortsätter:

–  Vi vill genom att etablera utvecklingslandslaget förbättra kompetensöverföringen mellan SWE Sailing Team och nästa generation och på så sätt bidra till en ännu starkare elit. Vi ser fram emot några spännande år framöver för svensk segling och bjuder in alla intresserade att deltaga.

Skribent: Marie Björling Duell
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info