Hoppa till sidans innehåll

Fjärde SM-guldet för Staffan och Simon i Nepparklassen

24 AUG 2021 16:20
Det 77:e SM för Neptunkryssarklassen avgjordes i Uppsala i helgen seglade far och son Staffan och Simon Eklund från Upsala Segelsällskap starkast och tog SM titeln.
  • Uppdaterad: 24 AUG 2021 16:20

Bild: fv: Olle Axelsson, Rickard Holmlund (silver), Simon Eklund, Staffan Eklund (guld), Conny Kjellberg, Christer Olsson (brons).

Svenskt Mästerskap för Neptunkryssare seglades för första gången år 1945 och vanns av Malte Svennbeck och Knut Freding från Ekolns Segelklubb. Sedan dess har SM avgjorts varje år och ytterligare 76 Svenska Mästare korats i klassen.

De senaste mästarna är Staffan och Simon Eklund (far och son) från Upsala Segelsällskap som nu vann sitt fjärde SM i Uppsala den 20 – 22 augusti. Hela 25 båtar med taggade besättningar ställde upp till start. Det var dramatik på banan och det hela avgjordes först i sista seglingen.

Mälarviken Ekoln utanför Uppsala är känt för att vara svårseglat med många vindvred och det gällde även den här gången. Första dagen bjöd på vind från V-NV på mellan 3 – 6 m/s med många vred och ett och annat vindhål.  De som behärskade förhållandena bäst var Rickard Holmlund och Olle Axelsson som tog en stadig ledning med 8 poäng före Anders Hjelmblad/Johan Skåntorp och Eklund/Eklund med 15 poäng.

Dag 2 bjöd på lite hårdare vindar på mellan 4 – 8 m/s som nu vridit mer på NV-N. Holmlund/Axelsson fortsatte att segla stabilt och ledde nu med 9 poäng före Eklund/Eklund och med 12 poäng före Nils och Niklas Virving (även de far och son).  Det såg alltså ut att stå mellan dessa tre besättningar vad gällde medaljerna.

Avslutande dagen bjöd på lättare vindar med ännu fler vred och åtskilliga vindhål. Bäst i de sista två seglingarna på söndagen gick Eklund/Eklund med en 3:a och en 1:a. Holmlund/Axelsson hade sämre flyt i de svåra förhållandena och tappade förstaplatsen efter en 7:a och en 13:e plats. Avslutade seglingarna bra gjorde Christer Olsson och Conny Kjellberg (femfaldig SM-vinnare på 90-talet) som efter en bedrövlig första dag genom bra segling dag 2 och 3 tog sig upp på bronsplatsen.

Upsala Segelsällskaps arrangemang var som vanligt perfekta både på land och på vattnet med fina banor, snabb resultatrapportering, fin service med frukost och lunchpaket, trevligt aftersail och regattamiddag m.m.

Fullständig resultatlista samt reportage från seglingarna finns på Neptunkryssarförbundets hemsida www.neptunkryssare.se.

Skribent: Göran Haglund

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info