Hoppa till sidans innehåll
Foto: Sailing Energy

Anton och Fredrik på silverplats inför finalen

03 AUG 2021 15:13
Anton Dahlberg och Fredrik Bergström fortsätter att leverera fantastiska resultat i 470. I tisdagens två race var de först trea och sedan etta. Inför onsdagens sista medaljrace ligger de på en stabil olympisk silverplats.
  • Uppdaterad: 03 AUG 2021 15:13

- Bra dag för teamet på fjärden idag. Vi visste att det gällde att segla bra för att behålla chanserna. Vi vässade starterna, och vårt trim gjorde att båten gick riktigt snabbt genom vattnet. Bra start och fart leder ofta väldigt långt vilket det också gjorde idag när vi rundar förstakryssen tvåa och etta i respektive race. Tyvärr fick vi en gulflagg för några dagar sedan vilket gjorde oss lite fega på länsen där farten inte var toppen. Men vi slipper risken att behöva utgå i morgon, berättar Fredrik.

Tyvärr är guldet utom räckhåll för svenskarna. Det kommer att gå till australierna, Mathew Belcher/Will Ryan, som har gjort en fantastisk tävling med sex pallplatser i de tio racen i OS – att jämföra med Anton och Fredriks fyra.

- Hatten av för Matt och Will. De har seglat fantastiskt bra och när vi känner att vi inte kommit upp på nivå de tidigare racen förstår vi att chansen blivit mindre och mindre, säger Fredrik.

Men det kommer ändå att bli en tuff och spännande avslutning. I medaljracet gäller dubbla poäng och svenskarna är bara fyra poäng före sina träningskompisar, spanjorerna Jordi Xammar/Nicolas Rodriguez. Och bakom jagar ytterligare ett par besättningar som kan snuva Anton och Fredrik på en medalj.

Men det är ett bra läge för svenskarna att ta en medalj i onsdagens medaljrace.

- Det är få förunnat att få segla ett finalrace under ett OS och slåss om medaljerna. Det är en upplevelse vi ska ta vara på. Vi ser fram emot uppgiften och kommer göra vårt bästa, samt njuta. Två glada grabbar i båten gör oss ofta lite bättre. Planen för i morgon är under konstruktion. Vi har haft lite samling här under kvällen, men kommer även ta vara på förmiddagen i morgon för att lägga spelplanen och förberedelserna, säger Fredrik.

För Max Salminen är OS över. Han slutade på nionde plats i Finnjolle-klassens sista race och blev också nia i totalen.

- Vi har lagt mycket energi på att träna i stora vågor och dyningar. Men det har det inte varit den här regattan. Jag vet inte om veckan varit annorlunda än normalt eller om vi har haft fel bild av vad som skulle vara viktigt, säger Max och fortsätter:

- Det har ju varit ett extra svårt OS att förbereda sig för, eftersom vi inte fått vara här på plats förrän nu helt i slutet.

För Finnjollen så var det sista racet som OS-klass. Båten, som debuterade i Helsingfors 1952, försvinner nu från det olympiska programmet. Och Max tycker att det har märkts bland konkurrenterna att det varit den sista regattan.

- Det har varit en konstig stämning i fältet hela tiden eftersom alla vet att OS blir sista gången vi får göra det här tillsammans, säger Max.

Efter tre OS varav ett i Starbåt och två i Finnjolle är det kanske så att 32-årige Max gjort sitt i olympiska sammanhang.

- Det lutar väl åt det. Jag har svårt att se att jag ska kunna omskola mig ytterligare en gång på bara tre år. Men det är inget jag beslutar nu timmar efter avklarad segling, säger han.

Även för OS-debutanterna Olivia Bergström/Lovisa Karlsson är OS över. De  seglade in på en elfte och en 18:e plats i dagens två race i 470. De ligger på 14:e plats vilket också blir deras placering i OS eftersom de inte är bland de tio främsta som får segla i medaljracet

- Känslan efter racingen har inte riktigt hunnit sjunka in ännu. Men jag känner mig stolt över att ha fått representera Sverige på ett OS - kanske den största tävlingen inom segling. Men framför allt stolt över dessa fyra år tillsammans med Olivia där vi har satsat allt för att nå hit där vi är idag, säger Lovisa och fortsätter:

- Jag hade förväntat mig tight och rolig racing och det har det verkligen varit hela veckan. Det som överraskade har varit den fantastiska stämningen bland hela det svenska teamet på hamnplan och känslan att få representera Sverige.

Lovisa och Olivia fick sin OS-biljett relativt sent. Men de är nöjda med 14:e plats och blickar redan framåt, även om 470 försvinner som en dam- och en herrklass och blir en mixad klass i Paris 2024.

- Jag är nöjd och stolt över resan vi gjort sen dag ett i 470. Att vi har trott på processen och tagit kliv framåt i med- och motvind. OS har verkligen gett mersmak. Att få representera Sverige igen och fightas om medaljerna hade varit riktigt häftigt, säger Lovisa. 

Bifogade bilder får användas fritt, redaktionellt. Ange: Foto: Sailing Energy

 För mer information kontakta Mats Olsson på This is a mailto link eller 070-633 6130.

 

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info