Hoppa till sidans innehåll
Foto:

Vidar och Klas SM-vinnare i nya OS-klasser

19 SEP 2021 21:48
Vidar Nyström och Klas Nabo tog SM-titlarna i de nya OS-klasserna till 2024 iQfoil och Kitefoil. Klas försvarade sin titel från fjolårets SM i Kitefoil och Vidar blev den första svenska mästaren i iQfoil.
  • Uppdaterad: 19 SEP 2021 21:48

Bild: Kitefoil dam/herr är tillsammans med Windfoil dam/herr nya klasser på OS i Paris 2021. Foto: Arvid Söderholm

Vidar Nyström från KSSS är bara 16 år men redan dominerar han iQFoilklassen i Sverige och i helgens tio race var han etta eller tvåa i alla utom ett. Enda ”missen” var en fjärdeplats i sista racet – men då var SM-guldet redan klart.

Lika dominerande var den regerande svenska mästaren i Kitefoil, Klas Nabo från Träslövsläges Båtsällskap som var etta eller tvåa i samtliga tolv race som kördes i den klassen.

Tävlingsledare var Martin Strandberg  som är tränare på Svenska Seglarförbundets nya foilgymnasium i Vellinge och har ett uppdrag att jobba med att utveckla seglare i de nya OS-klasserna.

- Vi har haft en fantastisk helg med bra vindar och bra tävlingar. Det är nya klasser men nivån har verkligen höjts i Kitefoil det senaste året. Det är jämnare i starterna och det har tillkommit flera nya unga seglare, berättar Martin och fortsätter:

- Windfoil är en helt ny disciplin och inte en utveckling av vindsurfing. De som tävlar i Windfoil kommer inte från vindsurfingen, utan det är unga med bakgrund i optimist eller 29er. Och det är de unga som slår de som är lite äldre.

OS-silvermedaljören debuterade i ny OS-klass
Bland de äldre får nog räknas 31-årige Fredrik Bergström som vann ett OS-silver i 470 för en månad sedan. I helgen seglade han SM i Windfoil och om han planerar en satsning i disciplinen är ännu oklart.

- Fredrik är ju en duktig vindsurfare men jag tror att han bara tränat Windfoil ett par gånger tidigare. Rakt fram går det bra – men han hade det ganska så tufft i helgen, säger Martin Strandberg.

Totalt kom 13 seglare till start i Windfoil och tio i Kitefoil. Redan om tre år finns klasserna med på det olympiska programmet i Paris. Och om Sverige, som är en framgångsrik nation inom olympisk segling, ska vara med då, så måste det rekryteras fler seglare till klasserna.

- Båda klasserna kommer att växa. Men det kommer att ta tid. Klassen måste framför allt organisera sig i Sverige. Vi behöver fler tävlingar, kanske en cup med tre tävlingar och så ett SM på det, säger Martin och fortsätter:

- Och personligen så tycker jag att det är dags att byta rekommenderad juniorbräda från Kona One till en foilande bräda. Det skulle innebära att man börjar med foilande brädor på JSM och att det skulle finnas en klasstränare. Det är viktigt att vi lägger resurserna på en foilande bräda för juniorer. 

Windfoil är en foilande vindsurfingbräda och iQfoil är brädan som är beslutad om till OS. Det är en entypsklass där alla har samma utrustning. Herrarna seglar med 9 kvadratmeters segel och damerna med 8.

Kitefoil är som kitesurfing fast med foils eller fenor/vingar under brädan. Det är inte entyp men det finns godkänt material som man får använda på OS och ett antal godkända tillverkare av drakar och brädor. Man får mäta in fyra drakar mellan 9 och 21 kvadratmeter och man väljer själv vilken man vill använda under kappseglingen.

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info