Hoppa till sidans innehåll

Rafflande duell avgjorde SM-finalen i sprint

28 SEP 2021 09:03
Det blev kamp ända in i mål när Skarpa Sprint SM avgjordes hos KSSS i Saltsjöbaden i helgen. Toppduellen stod mellan Teamen Westerlind och Hansen men i en tight sista segling fick Hansen ett straff och Team Westerlind tog hem SM-guldet.
 • Skapad: 28 SEP 2021 09:03

Bild: Team Westerlind seglade i mål som de första svenska mästarna i sprintsegling. Foto: KSSS

Det var propagandasegling på Baggen när det första Svenska Mästerskapet i sprint skulle avgöras. Och det var dramatik från start när de 18 besättningarna skulle segla nio delseglingar var i grundomgången för att därefter delas in i guld-, silver- och bronsfinaler.

Väl guldfinal tog besättningarna med sig sin slutplacering i grundomgången. Detta resultat räknades sedan som ett resultat och två seglingar seglades som tillsammans blev tre delpoäng.

Inför det avslutande racet hade Hansen och Westerlind exakt samma poäng. Endast tävlingens överraskning, unga stjärnskottet Team Kasper Nordenram hade chansen att hota de två suveränerna. I slutet av den sista kryssen på denna sista finalsegling såg det ut som Team Björn Hansen hade skapat ett grepp om titeln. Men ett litet misstag vid kryssgaten öppnade upp för Team Marcus Westerlind och mitt på länsen möttes de två i ett styrbord/babordsmöte med minsta möjliga marginal. Publiken höll andan när Björn och hans besättning la beslutet i domarnas händer genom att försöka ta sig förbi framför Westerlind som hade rätten till väg. Men domaren gjorde bedömningen att marginalen var för liten och Björn tilldelades ett straff som blev avgörande. Besättningen Marcus Westerlind, Henrik Wallin, Oskar Ljung och Mattias Rahm seglade in i mål som svenska mästare.

Fakta:

 • Skarpa Sprint SM seglades i sex identiska J/70 båtar som lottades till besättningarna.
 • Seglingarna genomfördes precis utanför KSSS klubbhus i Saltsjöbaden.
 • Tävlingen inleddes med en grundserie bestående av 27 delseglingar. Därefter delades fältet in i tre grupper och tävlingens avgörande sker i en guld-, silver- och bronsfinalserie med två delseglingar i varje grupp.
 • Seglingarna livesändes av Nextlive och går att se i efterhand på KSSS Youtube-kanal.

Resultat på guldfinalen

 1. Marcus Westerlind, KKKK
 2. Björn Hansen, KSSS
 3. Martin Nilsson, HJBK
 4. Kasper Nordenram, KSSS
 5. Thomas Hansson-Mild, UMSS
 6. Niklas Edler, KSSS

Hela resultatlistan

https://ksss.se/globalassets/resultatarkiv/2021/skarpa-sm-i-sprint/sprint-sm---results.pdf?gid=1401235004&single=true

Skribent: KSSS

Samarbetspartners

 •  
 • Svenska sjö logotyp
 • Ackerts reklamproduktion
 • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info