Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Stenholm

Dubbelt SM i foilande OS-klasser

17 SEP 2021 14:56
I helgen arrangerar Skanörs Båtklubb det första svenska mästerskapet med båda de två nya OS-klasserna till 2024, Kitefoil och iQFoil. 23 seglare är anmälda med bland annat nyblivne OS-silvermedaljören i 470 Fredrik Bergström.
  • Uppdaterad: 17 SEP 2021 14:56

Bild: Calle Lagerberg, framgångsrik optimistseglare och Rasmus Rosengren VM-medajör i 29er och erfaren flerskrovsseglare är två av deltagarna i helgens SM i iQfoil.

Martin Strandberg är tränare på Svenska Seglarförbundets nya foilgymnasium i Vellinge och har ett uppdrag att jobba med att utveckla seglare i de nya OS-klasserna.

Hur ser intresset ut för SM och de nya OS-klasserna?
- Med tanke på hur sent vi gått ut med inbjudan så har vi ett bra deltagande med 13 kitesurfare och 10 windfoilare. Kitefoil är stort som fritidssport och spritt i Sverige men de som tävlar gör det i grenarna hydrofoil racing, slalom, freestyle och big Air. Här behöver vi inspirera till att tävla mer i bankappsegling i framtiden. Windfoil är en nyare företeelse och här kommer de flesta SM-deltagarna från de stora klubbarna GKSS/KSSS.

Bland SM-deltagarna iQfoil finns både favoriten från seglargymnasiet i Vellinge 16-årige Vidar Nyström, tidigare NM 6:an Rasmus Rosengren, OS-silvermedaljören i 470 Fredrik Bergström och Johanna Hjertberg som flyttat till Höllviken för att satsa fullt ut. I Kitefoil finns flerfaldiga mästerskapsmedaljören Andreas Gustafsson och SM-vinnaren från i fjol Klas Nåbo men också Måns Gustavsson, tidigare elev på Riksidrottsgymnasiet i Motala som nu satsar fullt ut på OS-klassen.

Deltagarlista och resultat hittar du här 

Kan vi reda ut de olika begreppen - kitefoil, windfoil och wingfoil?
-Windfoil är en foilande vindsurfingbräda och iQfoil är brädan som är beslutad om till OS. Det är en entypsklass där alla har samma utrustning. Herrarna seglar med 9 kvadratmeters segel och damerna med 8. Utrustningen kostar ca 90 000 kronor vilket är mycket pengar men inte när det handlar om en OS-klass där detta ligger i nivå med en Laser exempelvis. I Wingfoil står man och håller i ett segel ovanför huvudet. Wingfoil är inte med på OS programmet


- Kitefoil är som kitesurfing fast med foils eller fenor/vingar under brädan. Det är inte entyp men det finns godkänt material som man får använda på OS och ett antal godkända tillverkare av drakar och brädor. Man får mäta in fyra drakar mellan 9 och 21 kvadratmeter och man väljer själv vilken man vill använda under kappseglingen.

Vad tror vi om chanserna 2024?
Det kan bli tufft för oss att ta en svensk nationsplats vilket vi behöver för att ett svenskt deltagande ska bli aktuellt.  Vi ligger lite efter flera nationer som redan har en etablerad elit i både vindsurfing och kitesurfing. Men det är en förändring på gång och många ungdomar som vill. Vårt nystartade foilgymnasium i Vellinge har två nya elever som båda deltar i SM och runt om i landet finns flera både yngre och äldre seglare med hög kompetens som valt att satsa på de nya OS klasserna. Drömmen är såklart att ta en nationsplats till 2024 och att SOK ser det som en framtidssatsning att skicka deltagare. Gör vi bara jobbet kan det vara möjligt.

Skribent: Marit  Söderström Nord 
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info