Hoppa till sidans innehåll

Australiensare tog hem Int. SM i 505

24 AUG 2021 15:45
Australiensarna Nicholas/Payne vann överlägset internationella SM i 505 men mixedteamet Malin Broberg/Johan Röök tog hem silvret och var bästa svenska båt och danska mixedteamet Fabiola och Michael Wonterghem tog bronset.
  • Uppdaterad: 24 AUG 2021 15:45

Bild: Australiensarna Peter Nicholas/Luke Payne tog hem Internationella SM-guldet i 505.

505-klassens SM var i år sant internationellt med 29 deltagare från sex nationer. Australiensarna Peter Nicholas/Luke Payne är världsstjärnor i klassen och de vann sex av de åtta delseglingarna. Det gav en övertygande seger på 8 poäng. Malin Broberg/Johan Röök, BKSS, seglade klokt och snabbt, de knep förstaplatsen i segling 7 och var bland de fyra första i fem av åtta delseglingar. Det räckte till en klar andraplats på 28 poäng och bästa svenska båt. Danska mixteamet Fabiola och Michael Wonterghem tog tredjeplatsen med 35 poäng, två poäng före tyskarna Jens Biederer/Jan Reifferscheidt. Team från fyra nationer på de fyra första platserna.

Peter Bökmark/Martin Persson, BKSS, var tvåa bland svenskarna och totalt på femte plats, bara 3 poäng efter tyskarna. Veteranerna Ebbe Rosén/Olle Wenrup, MKS, brukar inte älska hårdare vindar, men seglade stabilt och snabbt och slutade på sjätte plats total och var därmed trea av svenskarna. Per och Lars Wester var det tredje teamet som lyckades vinna en delsegling. Totalt slutade de sjua och var fjärde bästa svenska team. SM-vandringspriset ”Hornet” ges till bästa svenska besättning och efter tre år i Stockholm blev det nu BKSS-besättningen Malin Broberg/Johan Röök som tog hem det till västkusten.

Tävlingarna arrangerades förtjänstfullt av SS Åmålsviken den 13 - 15 augusti. Vänern bjöd på utmanande och ganska tuffa förhållanden. På fredagen var vinden måttlig, men skiftande. Lördagens seglingar blev inställda då medelvinden låg över 14 m/s och under söndagen blåste det frånlandsvind, väst 7 - 13 m/s. Det gav stora lokala vindskift – över 45 grader ibland och stora skillnader i vindtryck.

Det var nöjda och trötta seglare som packade ihop båtarna på söndagen. Fem race tog på krafterna. 505-klassen samlar seglare i alla åldrar, åldersspannet var 17 – 68 år, och sex av teamen var mixed. Av de 20 första teamen hade alla minst en segling bland de 10 främsta.

SM var också en deltävling i Robline SWE 505 CUP 2021, en CUP för svenska båtar som nu fortsätter med nästa tävling den 4 - 5 september i Björlanda kile och avslutas med KSSS OCR i början av oktober.

Malin Broberg/Johan Höök blev bästa svenska besättning på Int. SM i 505.

Skribent: Per-Eric Törnström

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info