Hoppa till sidans innehåll

Olof Granander – ny vid rodret

02 APR 2021 09:00
På Seglardagen i mars fick Svenska Seglarförbundet en ny ordförande. Olof Granander från Stockholms Seglarförbund tar över rodret från Anders Selling som hade avsagt sig omval efter fyra år med ordförandeklubban.
  • Skapad: 02 APR 2021 09:00

Förbundets nye ordförande har en gedigen bakgrund inom seglingssporten. Han älskar att segla – både jolle och kölbåt. Och engagerar sig gärna och entusiastiskt i föreningslivet.

Vad är din bakgrund inom seglingen?
Jag är uppväxt med både jolle och kölbåt. Och är aktiv kappseglare både på bana och på havet sedan 35 år. Bland annat har jag seglat ett 30-tal Gotland Runt. När jag fyllde 50 år köpte jag ingen motorcykel som många andra, utan det fick bli en Laser som jag nu seglar Laser Master med. Segling är helt enkelt mitt stora fritidsintresse.

Ditt senaste uppdrag?
Jag har varit ordförande i Stockholms Seglarförbund och i Kvarnvikens Båtsällskap de senaste åren.

Var finns din hemmahamn?
Jag är aktiv i Kvarnvikens Båtsällskap i Bromma, främst inom seglarskolan och nu är jag ordförande för klubben sedan fyra år tillbaka.

Vilka frågor brinner du för?
Jag tycker att Svenska Seglarförbundet har en mycket bra vision i ”Segling tillgänglig för alla”. Det vill säga att vi verkligen ska vara till för alla och att vi har vår mission att utveckla seglare hela livet. Jag tycker även att det finns något fint och viktigt att slå vakt om i den svenska idrottsrörelsen och i det moderna föreningslivet. Samtidigt är det spännande med utvecklingen av tävlingsformen segling.

Vad är det viktigaste uppdraget för styrelsen i Svenska Seglarförbundet?
Att läsa av vad seglar-Sverige vill att vi ska göra för att driva svensk segling framåt. Jag tror att vi behöver jobba mer med kommunikation och skapa en ännu bättre dialog mellan förbundet, distrikten, klassförbunden och klubbarna.

Och svåraste utmaning?
Vi behöver bli ännu bättre på att kommunicera vår vision internt liksom våra långsiktiga mål. Alla ska kunna segla hela livet. Och vi ska ha en elit med spets som driver oss. Men bredden måste också känna att de är en del av seglar-Sverige och är lika viktiga. Vi behöver även bygga en brygga från jollesegling till kölbåt. Vi behöver skapa möjligheter för de unga att ha råd att fortsätta segla när de tar klivet till kölbåt, under en period i livet då de samtidigt ska bygga ett hem, bilda familj och skaffa sig en yrkeskarriär.

Tvekade du någonsin när du erbjöds uppdraget?
Egentligen inte. Först tänkte jag att jag har för lite erfarenhet från nationell nivå. Men samtidigt har jag många tankar och idéer.

Hur kommer medlemmarna att märka att det är en ny ordförande?
Förhoppningsvis kommer distrikt och klubbar att få en ännu bättre kontakt med SSF. Men jag vill understryka att det inte är ordföranden som driver verksamheten. Det är alla vi tillsammans. Det vill säga styrelsen, kansliet, distrikten, klassförbunden och klubbarna.

Hur ser Seglarförbundet ut om tio år?
Svårt att säga, men förmodligen lite annorlunda. Vi måste vara öppna för det nya. Jag säger inte att det är dåligt i dag. Men vi behöver ständigt utvecklas.

Foil är hett inom kappseglingen idag. Är det framtiden – eller bara en fluga?
Tittar vi ute i världen så är det på väg att bli stort och något som kommer på bred front – inte minst i OS. Utmaningen för oss är nog hur många klasser vi orkar driva.

Hur många svenska seglingsmedaljer blir det på OS i Tokyo
Jag hoppas på minst två.

Faktaruta

Namn: Olof Granander
Ålder: 60 år (i maj)
Familj: Hustru och tre utflugna barn.
Yrke: Yrkesofficer vid Försvarsmakten
Födelseort: Köping
Bostadsort: Solna
Egna båtar: En Laser i Ulvsunda sjön och en First 40.7 som jag ska segla Fastnet Race med i sommar.
Dold talang: Bra på matlagning

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info