Hoppa till sidans innehåll

Landslagstränare till nytt seglargymnasium

03 MAR 2021 14:51
I höst börjar de första eleverna på det nya seglargymnasiet i Vellinge med inriktning på foilande brädor och båtar. Ansvarig lärare/tränare blir en av Sveriges främsta seglingscoacher och en tungt meriterad seglare, 46-årige Martin Strandberg.
  • Uppdaterad: 03 MAR 2021 14:51

Redan som liten vann Martin, som själv är uppväxt inom Vellinge kommun, ett VM-brons i Optimistjolle. Han följde upp med silver på JEM i E-jolle och sedan har det rullat på med många framstående placeringar i olika klasser. Idag kan Martin se tillbaka på en aktiv karriär med två OS-starter, ett deltagande i Americas Cup, åtta VM- och EM-medaljer och två segrar i världscupen.

Sedan många år tillbaka är han coach för ett flertal landslagsseglare vilket han kommer att fortsätta med samtidigt som han ansvarar för seglingsutbildningen på Sundsgymnasiet, som är ett så kallat NIU (nationell idrottsutbildning = regionalt idrottsgymnasium).

- Syftet med ett ”foilgymnasium” är att ge dagens ungdom en bättre grund för att anpassas till modern segling. Vi vill ha en hög nivå på gymnasiet och det får vi på Sundsgymnasiet som redan har golf och ridsport på programmet, säger Martin och fortsätter:

- Vellinge ligger mycket bra till. Vi har flera fina seglingsplatser i närheten. Närmast ligger Falsterbokanalen och det är bara sex kilometer mellan skolan och hamnplan. Och vi kommer att ha ett nära samarbete med bland andra Malmö Segelsällskap och Skanörs Båtklubb.

Eleverna kommer att få en gedigen och bred grundutbildning i segling. Även om det blir fokus på foil så kommer de att kappsegla i andra båtar. För Martin är det viktigt att de lämnar skolan med en bra grund i ”vanlig” segling.

- Just nu är foil en ganska liten del av svensk segling. Men det finns en plan för hur sporten ska lyfta i Sverige och där spelar Sundsgymnasiet givetvis en stor roll. Realistiskt är att vi kanske har någon foilseglare med redan i Paris 2024, men till OS i Los Angeles 2028 ska vi vara med och slåss om medaljerna, säger Martin och tillägger:

- Det finns idag en hel del svenskar som kitesurfar. Men de friåker mest, det vill säga hoppar, leker och har kul. Vårt mål är att försöka locka över dem till kappsegling.

En av fördelarna med Kitefoil och Windfoil är att redskapen (brädorna) är relativt billiga jämfört med kappseglingsjollar. En annan fördel är att från svenskt olympiskt håll vill man satsa på de här grenarna eftersom det kommer att finnas många olympiska medaljer att slåss om i framtiden.

Foto: Daniel Stenholm

 

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info