Hoppa till sidans innehåll
Foto: Tom Roberts

Stark svensk internationell representation

11 FEB 2021 16:46
Svensk segling har flyttat fram sina positioner inom Internationella Seglarförbundet, World Sailing och sedan i höstas finns det sex svenskar i olika kommittéer – varav fem är kvinnor.
  • Uppdaterad: 11 FEB 2021 16:46

- Det var länge sedan vi hade så många svenska representanter inom World Sailing, säger Annika Ekman, vice ordförande och ansvarig för internationella frågor i Svenska Seglarförbundet (SSF).

Annika är också en av de sex svenskarna i World Sailing där hon är en av två representanter för Group G i Council, vilket kan beskrivas som World Sailing´s riksdag. De länder som ingår i Group G är de nordiska länderna tillsammans med de baltiska länderna.

Sex svenskar varav 5 kvinnor i World Sailing
Förutom Annika så har Sverige nu ytterligare fyra nyvalda kvinnor i olika kommittéer inom World Sailing. En av dem är Anna Holmdahl White, med lång erfarenhet av att driva internationella event av olika slag och som nu verkar inom Events Committee. De andra är Emma Hallén som ingår i Para World Sailing Committee och som i Sverige driver stiftelsen Skota Hem, samt Annika Carlunger, med lång matchracingerfarenhet i Matchracing Sub Committee. Slutligen verkar Tina Örtendahl, med lång och framgångsrik internationell domarbakgrund – inte minst som OS-domare, både i Racing Rules Committee och International Judges Sub Committee.

Sedan tidigare och numera omvald finns Håkan Andersson, nytillträdd ordförande i Arrangörskommittén, med i Race Management Sub Committee.

Närvaro ger större påverkan på internationell segling
Anna Holmdahl White tar över den svenska representationen i Events Committee efter Stefan Rahm som lämnar World Sailing efter många år.
- Vi är glada och tacksamma över det jättejobb som Stefan har lagt ner. Han har verkligen gjort ett avtryck och tack vare honom är Sverige en nation som man verkligen lyssnar på inom World Sailing, säger Annika Ekman. 

- Sverige är sedan länge ett stort och respekterat seglarland. Men att ha en stark närvaro inom World Sailing innebär att Sverige nu kommer att få en ännu större påverkan på internationell segling. I förlängningen kan det bli lättare att få arrangera stora kappseglingar och locka de allra bästa seglarna till Sverige, vilket är en strategiskt viktig fråga för oss, säger Marie Björling Duell, förbundsdirektör och sportchef på SSF, och får medhåll av Annika Ekman: 

- Det betyder också att vi får ett stort och gediget nätverk i seglingsvärlden. Och vi kommer att arbeta för att internationell segling ska bedrivas lite mer som vi i Sverige bedriver sport – inte minst när det handlar om jämställdhet och miljö. Det är det vi vill och det är också på det sättet som Riksidrottsförbundet vill att vi ska arbeta, säger Annika. 

Sverige har även representation i den europeiska organisation, EUROSAF, genom HP Hylander, Mattias Dahlström och Christian Finnsgård.

Komplett lista av svenska internationella representanter

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info